12.06.2023 Класически рок от звездна величина с HOLLYWOOD VAMPIRES

HOLLYWOOD VAMPIRES

Супер групата HOLLYWOOD VAMPIRES, в която изпъкват имената на Alice Cooper, китаристът на AEROSMITH Joe Perry и световноизвестният актьор Джони Деп, трябваше да гостува в България още през септември 2020 г. Заради пандемията от COVID-19 обаче тогавашното турне на бандата бе отложено за 2021-ва, но след това изцяло отменено.

12.06.2023 Колекция видеоклипове от концерта на HOLLYWOOD VAMPIRES

До края на октомври 2022 г., когато дойде новината, че “Вампирите” все пак ще осъществят първия си концерт у нас през юни 2023-а. Този път нямаше какво да попречи на събитието и то се състоя по план снощи, 12 юни.

Дъждовното време не попречи на хиляди фенове да се стичат към зала “Арена София” (бившата “Арена Армеец”) още през следобеда на вчерашния ден. А дъждът “пощади” почитателите на рока и така и не заваля с особена сила. Влизането в спортното съоръжение ставаше лесно и без натрупване на много хора на пропускателните точки.

RED ROLL

В 18:30 ч. шоуто започна с италианците от Болоня RED ROLL. Квартетът от родината на Верди показа отлична сработеност. Звучащи класически, но със съвременен прочит, хард/хеви идеи и изпълни задачата си да подгрее постепенно изпълващата залата публика. На гостите от Апенините бяха отредени 40 минути на сцената и те ги използваха максимално. За да покажат на какво са способни. Завършиха със снимка на фона от феновете на терена, която със сигурност ще е приятен и паметен спомен за RED ROLL за много дълго време.

В 19:30 ч. зазвуча мистично интро и на сцената излязоха добре познатите на родната публика SEVI. Светлана Близнакова и компания имат вече над 12 години история. За това време те не спряха да издават албуми. А дори и своя книга в две части, да правят клипове и записват песни с редица известни гост-музиканти. Не са една и две популярните чужди банди, на които са били съпорт както у нас, така и в чужбина. Представянето им преди HOLLYWOOD VAMPIRES бе идеално балансирано, професионално и показа сериозното отношение на SEVI към това, което правят.

SEVI

SEVI започнаха със заглавната песен от третия си и последен засега албум “Follow Me”. Звучаха още “To Hell and Back”, “Never Again” и др. и, разбира се, песента която получи позитивно представяне в “Шоуто на Alice Cooper” – “Hate You”. А тази вечер SEVI свириха точно преди шоуто на легендарния изпълнител с “Холивудските вампири”. За края нашите музиканти бяха оставили кавър на една музикална икона, която ни напусна съвсем скоро – Тина Търнър. В нейна памет бе изпълнена “Nutbush City Limits”, а Светлана Близнакова не само пя чудесно, но и наподоби типичното сценично поведение на Тина.

Малко преди 20:30 ч. сцената утихна и започна подготовката за дългоочаквания първи концерт на HOLLYWOOD VAMPIRES на българска земя. Гледали сме на живо и Alice Cooper, и Joe Perry с бандите им, но заедно и в комбинация с Джони Деп преживяването бе уникално. Малко преди 21:00 ч. сцената притъмня и с тематична анимация от четири ковчега с инициалите на основните музиканти от бандата (както се полага на вампири) започна представлението, което всички очакваха.

Въпреки че концертите ѝ изобилстват от кавъри, HOLLYWOOD VAMPIRES не е просто кавър супергрупа. Четиримата основни членове на формацията имат и свои авторски парчета. И в много от тях съавтор е Джони Деп. Той бе в няколко роли по време на шоуто – на китарист, беквокалист, а за отделни композиции – и основен вокалист.

Началото бе дадено с две авторски парчета – “I Want My Now” и “Raise the Dead”. Последва кавърът на Alice Cooper “I’m Eighteen”, макар че дали е точно кавър, когато пее самият Alice, може да се дискутира. Отдадена бе почит на класиците THE DOORS с двойния кавър “Five to One / Break on Through (To the Other Side)”, след което бяхме изненадани от Торбалан (“The Boogieman Surprise”).

My Dead Drunk Friends

Черният хумор на “My Dead Drunk Friends” бе стабилно подчертан с тематични анимации на видеостената. На микрофона бе Joe Perry, а басистът Chris Wyse смени китарата с контрабас. Тук е моментът да кажем, че “вампирите” на сцената бяха общо седем. Освен споменатите в началото звезди и “свежата кръв” Tommy Henriksen, посоченият по-горе четириструнник, барабанистът Glen Sobel и китаристът/клавирист/беквокалист Buck Johnson.

Последваха “Baba O’Riley” на THE WHO и авторската композиция “Who’s Laughing Now”. Преди втората песен имаше кратко соло на барабани и сред облаци от пушек на сцената се издигнаха “вампирските зъби”. Които организаторите “Bulgarian Live Music” ни показаха няколко дни преди събитието. А “вампирската усмивка” бе украсена с капки кръв от видеостената. За кавъра на THE JIM CARROLL BAND “People Who Died”, изпят от Джони Деп, бяха показани безброй снимки на известни музиканти, които са вече в Отвъдното… Започна кавърът на AC/DC “The Jack” и след припева She’s got the Jack Alice Cooper допълни But we’ve got the Joe и струнникът на AEROSMITH демонстрира майсторско соло.

As Bad as I Am

“As Bad as I Am” бе представена като песен, написана от “този младеж” Джони Деп. Той отново бе в ролята и на водещ вокалист за кавъра на David Bowie “Heroes”. В това време пък Alice Cooper се изяви като китарист. Деп влезе в кратък диалог с публиката и показа автентична китара на Jeff Beck, който има гост-участие в някои записи на HOLLYWOOD VAMPIRES и бе почетен с посветен на него инструментал. Кавърът на AEROSMITH “Bright Light Fright” бе изпят в дует от Cooper и Perry. За “The Death and Resurrection Show” на KILLING JOKE микрофонът бе отново в ръцете на Деп. “Walk This Way” на AEROSMITH накара залата да се люлее все едно концертът току-що бе започнал.

За завършек на първата част от представянето на HOLLYWOOD VAMPIRES бе оставен кавърът “The Train Kept A-Rollin'” на Tiny Bradshaw. Музикантите се поклониха и си взеха довиждане, но публиката не искаше в този момент всичко да свърши. След овации, аплодисменти и викове за още “Вампирите” се върнаха и за изпроводяк изсвириха “School’s Out” на Alice Cooper. Парчето бе разтегнато и певецът представи цялата тур-банда. След което прозвуча припева на “Another Brick in the Wall Part 2” на PINK FLOYD, но после отново се върнахме на “School’s Out”, с което представлението завърши.

Alice обеща HOLLYWOOD VAMPIRES да се върнат в България и около 10 000 души публика искаха и му повярваха. Надяваме се не след дълго това да се случи и да “вампирясаме” отново. Нали така се случва? – Ако вампир веднъж ти пусне кръв, се трансформираш и пристрастяваш и ти.

Сетлист на HOLLYWOOD VAMPIRES от концерта в България на 12 юни 2023, зала “Арена София”:

01. I Want My Now
02. Raise the Dead
03. I’m Eighteen (Alice Cooper cover)
04. Five to One / Break On Through (to the Other Side) (THE DOORS cover)
05. The Boogieman Surprise
06. My Dead Drunk Friends
07. You Can’t Put Your Arms Around a Memory (Johnny Thunders cover)
08. Baba O’Riley (THE WHO cover)
09. Who’s Laughing Now
10. People Who Died (THE JIM CARROLL BAND cover)
11. The Jack (AC/DC cover)
12. As Bad as I Am
13. Heroes (David Bowie cover)
14. Jeff Beck Tribute (instrumental)
15. Bright Light Fright (AEROSMITH cover)
16. The Death and Resurrection Show (KILLING JOKE cover)
17. Walk This Way (AEROSMITH cover)
18. The Train Kept A-Rollin’ (Tiny Bradshaw cover)
Бис:
19. School’s Out (Alice Cooper cover) (with “Another Brick in the Wall Part 2” by PINK FLOYD)

Подобни публикации

Leave a Comment