11.11.2023 Адриан Манарино спечели Sofia Open

Sofia Open

Французинът Адриан Манарино спечели титлата на турнира по тенис за мъже на твърда настилка от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 562 815 евро.

Поставеният под номер 2 Манарино надделя във финала над британеца Джак Дрейпър със 7:6(6), 2:6, 6:3. Двубоят продължи два часа и 17 минути.

Френският тенисист, полуфиналист в София през 2020 година, спечели трети трофей през сезона, в който той вече ликува с две титли – в Нюпорт през юли и в Астана в началото на октомври.

Титлата в българската столица е общо пета в кариерата на Адриан Манарино на ниво АТП. Като той игра на четвърти финал през 2023 година.

Дрейпър участва в своя първи финал в турнирите под егидата на АТП, но сложи край на победната си серия от девет мача, след като през миналата седмица спечели “Чалънджър” в Бергамо.

35-годишният Адриан Манарино започна двубоя срещу Дрейпър с пробив в своя полза. Но веднага след това загуби подаването си и до края на сета съперниците се преследваха в резултата. Последва също толкова оспорван тайбрек, в който Манарино надделя с 8:6 точки.

Във втората част Джак Дрейпър бе този, който осъществи ранен пробив и поведе с 2:0. А след това последва нов за аванс от 4:1 и след 6:2 в края 21-годишният британец изравни за 1:1 сета.

Французинът нанесе решителен удар в третия сет, пробивайки подаването на противника за преднина от 4:2 и го затвърди за 5:2.

Дрейпър не успя да навакса и Манарино ликува при първия си мачбол.

Шампионите на двойки

Гонсало Ескобар (Колумбия) и Александър Недовесов (Казахстан) спасиха два мачбола и спечелиха трофея на двойки. В осмото издание на турнира по тенис от сериите АТП 250 Sofia Open с награден фонд 562815 евро.

Ескобар и Недовесов, които елиминираха трудно с шампионски тайбрек българския тандем Янаки Милев и Пьотр Нестеров на четвъртфиналите. Днес триумфираха на финала на Централния корт в “Арена София” с 6:3, 3:6 13-11 срещу поставените под номер 3 Джулиън Кеш (Великобритания) и Никола Меткич (Хърватия), олимпийски шампион на двойки от Токио 2020 и бивш номер 1 в света при дуетите.

Така те спечелиха втора титла след триумфа си в Бостад (Швеция) през юли в общо четвърти си финал като тандем за сезона.

Колумбиецът и казахстанецът започнаха устремно и поведоха с 3:0 гейма по пътя си към успеха в първия сет. Но във втората част допуснаха ранен пробив и изоставане от 1:4, което се оказа решаващо за изравняването на резултата.

В оспорвания шампионски тайбрек Кеш и Мектич бяха на точка от победа при 10:9 и при 11:10, но не успяха.

Титлата е общо пета при дуетите за Ескобар и втора за Недовесов.

Подобни публикации

Leave a Comment