25.10.2022 GODSMACK с трето гостуване у нас

GODSMACK

Ред беше и на GODSMACK да представят част от творчеството си в столицата ни , във вече бившата “Арена Армеец”. За последно ги гледахме в същата зала преди три години и половина. Тогава те представиха новия си студиен албум “When Legends Rise”. За разлика от тогава, сега нов албум нямаше. Като този път американската банда беше поканила две групи, които да открият концерта им.

В 18:55 ч. първа пред публиката се появи стоунър рок формацията от Солун GRANDE FOX. Гръцката банда е сравнително непозната за по-голямата част от рок аудиторията у нас. Но това не попречи на представянето на петимата музиканти. От двата студийни албума на групата чухме осем композиции. Те се характеризираха с тежки сабатски рифове и мрачното си, а на моменти и психеделично звучене. Като цяло GRANDE FOX оставиха добри впечатления у все още прииждащата публика, а след кратката пауза последвала изпълнението им, на сцената се качиха и момчетата от HELLION STONE.

Софийската група, която съществува от около пет години. Успя за този период да се утвърди на родната сцена като едно от успешните рок явления у нас. Съчетавайки елементи от алтърнатив рока и груув метъла, музикантите определено имаха какво да покажат на зрителите. В отредените им около 40 минути HELLION STONE представиха песни от двата си до момента излезли албума “Scapegoat” (2021) и “Hellion Stone” (2017). Ако трябва да отличим някои от изпълнените композициите, то това биха били “Somebody Dared”, “Stray”, “For God’s Sake” и особено “Run”, която определено беше и най-доброто изпълнение на групата.

HELLION STONE

За жалост не успяхме да видим оптималния състав на HELLION STONE – вокалистът Иван Попов – Иво отсъстваше и бе заместван от Боил Каранейчев, познат ни от участието си в “Гласът на България” преди около две години, като част от отбора на Иван Лечев (ФСБ). Въпреки тази смяна и с помощта на мощен китарен звук, здрава ритъм секция и чисти вокали, HELLION STONE показаха, че и у нас може да се прави качествен рок и си заслужиха аплодисментите на публиката.

Третото гостуване на GODSMACK у нас започна точно по график, с видеозапис на Michael Schwartz, по-известен с псевдонима си Mix Master Mike. Диджеят, който е неизменна част от концертните изпълнения на BEASTIE BOYS в последните 14 години от съществуването на групата, се появи на опънатото като екран пред сцената платно, попита събралото се множество дали е готово за шоуто на GODSMACK и изпълни на диджейския си пулт ремикси на “We Will Rock You” (QUEEN), “Dream On” (AEROSMITH) и “Hey Jude” (THE BEATLES). Това бе напълно достатъчно за да раздвижи близо 10-хилядната публиката и да привлече вниманието ѝ. Завесата падна, Shannon Larkin започна да налага барабаните си и концертът стартира ударно с “When Legends Rise”.

Keep Away

Веднага след нея чухме и първия голям хит на групата – “Keep Away”, познат ни от (вече) далечната 1997-а, когато излезе дебютният албум на американците. Както вече споменахме, при последното си гостуване тук GODSMACK представиха нов албум. Сега случаят не бе такъв, което позволи на феновете да чуят един своеобразен “Best of” сетлист. Бандата беше подготвила микс от най-големите си хитове. Разхождайки ни из цялата си дискография, като не чухме песен само от албума “IV”. “Cryin’ Like a Bitch” и “Unforgettable” затвърдиха усещането, че GODSMACK се намират в чудесна форма, като самите музиканти видимо изпитваха удоволствие от присъствието си на сцената. Причината е известна – между българската публика и тях има особена връзка, която надхвърля обикновеното фенство.

И това ясно се вижда на всеки техен концерт в България. Винаги когато GODSMACK тръгнат на европейско турне, тук ги посреща най-многобройната, най-шумната и най-обичаща ги публика. Sully, Shannon, Tony и Robbie са наясно с това и неведнъж са казвали в свои интервюта, че концертите им у нас са изключително специални за тях. Усетихме го и снощи, а песни като “Awake” и “1000hp” нажежиха страстите в залата до краен предел.

В началото на “Something Different” Sully Erna си поигра с феновете, като подкани мъжете да качат на раменете си някое момиче от публиката (“Без значение дали това е ваша приятелка, жена, роднина или напълно непозната!”), след което нареди осветлението на сцената да бъде изключено и даде възможност на зрителите да направят свое собствено светлинно шоу с телефоните си. Мистичната “Voodoo” преля в музикалния дуел между Shannon и Sully, превърнал се с годините в неизменна част от концертите на GODSMACK. “Batalla de los tambores” си е истинско шоу – два комплекта барабани на сцената и над десет минути демонстрация на уменията на двама барабанисти (бивш и настоящ), която традиционно завършва с изпълнение на части от едни от най-известните песни на групи като AC/DC, AEROSMITH, METALLICA и LED ZEPPELIN.

Whatever

“Whatever” отново ни върна във времената, в които GODSMACK започваха да си проправят път към световната метъл сцена, а след нея групата все пак представи и чисто нова песен. “Surrender” е избрана за първи сингъл от предстоящия да излезе в началото на 2023-а година осми студиен албум за бандата. Според интервютата, които четиримата музиканти дават напоследък, “Lighting Up the Sky” ще бъде последен за GODSMACK, те няма да правят повече студийни записи и оттук нататък ще се събират само за концертни изпълнения. Дали това наистина ще бъде така? Предстои да разберем.

Бисът, без който на всички беше ясно, че няма да се мине, започна с единствената изпълнена балада за вечерта – “Under Your Scars”, като тя беше и повод Sully Erna да каже няколко думи за “The Scars Foundation”. Създадена от него и колегите му от GODSMACK, тази фондация има за цел да помага на онези, които имат проблеми с психичното здраве и се опитва да ограничава пристрастяването и злоупотребата с наркотични вещества, самоубийствата и психическия тормоз върху хората. След прекрасната балада, дойде време и за блус класика – “Rocky Mountain Way” на Joe Walsh бе изненадата на вечерта, тъй като песента рядко бива включвана в сетлиста на групата. “Bulletproof” отново върна концерта към по-бързото темпо, а логичният завършек дойде с най-големия хит на GODSMACK “I Stand Alone”.

Нови срещи

И с обещания за нови срещи, разбира се. Не се съмняваме, че такива ще има и е само въпрос на време отново да видим тази обичана от българските фенове банда. В заключение: да, концертният живот у нас вече отново върви с пълна сила, но пък няма как да не ни прави впечатление една негативна тенденция (нямаща нищо общо с чудесното изпълнение на GODSMACK снощи). Така наречените “големи турнета” или “големи концерти” в Европа за пролетта и лятото на следващата година, общо взето са вече обявени. И за жалост, България за момента отсъства от тях.

Нещо, което не ни се беше случвало от много години (изключваме периода на пандемията). Групи и изпълнители като RAMMSTEIN, Ozzy Osbourne, DEPECHE MODE, Roger Waters, IRON MAIDEN (тях поне ги гледахме наскоро в София), Bruce Springsteen & THE E STREET BAND, MOTLEY CRUE, DEF LEPPARD, SCORPIONS, HOLLYWOOD VAMPIRES и др., ще обикалят из Европа през 2023-а, но няма да дойдат у нас. Можем само да гадаем на какво се дължи тази тенденция и да се надяваме. Че през следващата година все пак и тук ще видим някои от големите имена в рок и метъл музиката.

Сетлист:

— Intro: Mix Master Mike Queen Mega Mix
01. Whеn Legends Rise (When Legends Rise ’18)
02. Keep Away (All Wound Up ’97 / Godsmack ’98)
03. Cryin’ Like a Bitch (The Oracle ’10)
04. Unforgettable (When Legends Rise ’18)
05. Awake (Awake ’00)
06. 1000hp (1000hp ’14)
07. Something Different (1000hp ’14)
08. Voodoo (All Wound Up ’97 / Godsmack ’98)
09. Batalla de los tambores (Drum battle), including:
– Back In Black (AC/DC cover – part)
– Walk This Way (AEROSMITH cover – part)
– Enter Sandman (METALLICA cover – part)
– Moby Dick (LED ZEPPELIN cover – part)
– Tom Sawyer (RUSH cover)
10. Whatever (All Wound Up ’97 / Godsmack ’98)
11. Surrender (New song)
Бис:
12. Under Your Scars (When Legends Rise ’18)
13. Rocky Mountain Way (Joe Walsh cover)
14. Bulletproof (When Legends Rise ’18)
15. I Stand Alonе (Faceless ’03)

Подобни публикации

Leave a Comment