Седем златни и общо 10 медала за България от СК по художествена гимнастика

художествена гимнастика

Световна купа по художествена гимнастика

Боряна Калейн спечели златните медали на обръч, на топка и на лента. Стилияна Николова е шампионка на бухалки. А ансамбълът на България триумфира на пет обръча и завоюва сребро на три ленти и две топки на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София.

Така домакините завършват турнира с десет отличия (седем златни, два сребърни и един бронзов). Вчера Боряна Калейн и ансамбълът станаха шампиони в многобоя, а Николова завърши на трето място.

На финалите Калейн изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки.

16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.

Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.

На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си, беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.

Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.

На бухалки Стилияна Николова спечели титлата, след като представи перфектно съчетанието си и с 31.850 точки взе първи златен медал от Световната купа.

Втора е София Рафаели с 31.450 точки, следвана от Елжана Таниева (Казахстан) с 28.700 точки.

Боряна Калейн допусна две грешки и остана шеста с 27.900 точки.

На лента Калейн беше безапелационна и с 32.150 точки спечели четвъртото си златно отличие в София. Стилияна Николова взе среброто с 31.950 точки, а трета е Виктория Оноприенко от Украйна с 28.950 точки.

Ансамбли

При ансамблите на финала с пет обръча Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.

За българките това е първо официално състезание като отбор, но те взеха две златни и едно сребърно отличие.

На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.

На три ленти и две топки България спечели сребро с 23.800 точки. Грациите направиха доста грешки и не успяха да покажат композицията си в пълния си блясък, но въпреки това станаха втори заради голямата трудност.

Златото спечели Гърция с 24.100 точки, а на трето място е Япония с 23.550 точки.

България ще бъде домакин и на Световното първенство по художествена гимнастика през септември в “Арена Армеец” в столицата.

Подобни публикации

Leave a Comment