Преместиха Световното първенство за юноши до 17 години през август

Световното първенство за юноши до 17 години

Световната епидемия с коронавирус COVID-19 продължава да пренарежда спортния календар на планетата. Поредният голям шампионат с променени дати е Световното първенство за юноши до 17 години в София. Турнирът има нови дати – 15-23 август, 2020 г. Те обаче ще бъдат потвърдени още веднъж на заседание на Борда на ФИБА в средата на май.

Турнирът, който ще събере 16-те най-силни отбора за момчета, родени през 2003 г., трябваше да се проведе от 4 до 12 юли в “Арена Армеец” в българската столица. Пандемията и съветите на Световната здравна организация към ограничаване на социалните събирания обаче станаха причина за отлагането на шампионата. Без промяна остават датите за провеждането на Световното първенство за девойки в тази възраст, домакин на което е Румъния.

Решението бе взето на извънредно видео заседание на Борда на ФИБА.

Във връзка с отлагането на Олимпийските игри в Токио през 2021ФИБА реши квалификационните турнири за да се проведат от 22 юни до 4 юли 2021 г., като се очаква и одобрението на МОК за тези дати.

Европейското първенство през 2021 и Африканското континентално първенство ще трябва да бъдат изместени за периода 1 – 18 септември, 2022 г. Предвидените за септември 2022 г. квалификации за Световно първенство пък са преместени за август, същата година.

Европейското първенство за жени остава с непроменени дати – 17 – 27 юни, 2021 г.

„Много съм доволен, че в тези времена на предизвикателства, ФИБА успя да проведе световни консултации и толкова бързо да пренареди календара си. Отне ни само две седмици след решението на МОК за новите дати на Олимпийските игри. Президентът на ФИБА е благодарен на всички национални федерации за отличната работа. Резултатът от тази работа е календар, който да остане атрактивен за нашите фенове. Той е балансиран и е съобразен и с играчите. Нямам търпение баскетболът да се върне в залите“, коментира Генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис.

източник: basketball.bg

Подобни публикации

Leave a Comment