Уникална купа идва в България за световното по баскетбол до 17-годишна възраст

световното по баскетбол до 17-годишна възраст

Преместиха Световното първенство за юноши до 17 години през август

Жребият за световното първенство по баскетбол за юноши до 17-годишна възраст на 6 март ще бъде съчетан с представянето на уникална купа за шампиона на планетата, обявиха домакините от БФБаскетбол и ФИБА.

Трофеят бе представен официално през 2018 г. за Мондиала в Аржентина. Дизайнът, наподобяващ необработени буци с причудливи форми, символизира израстването на играчите, които от юноши се превръщат в звезди. Идеята на дизайнерите е, че 17-годишните, събрани на първия си подобен форум от световен мащаб. Все още са необработени диаманти, които с помощта на такива състезания бавно ще се трансформират в световно известни спортисти.

Жребият за шампионата на планетата в София ще е в зала „Опал“ на хотел „Рамада София Сити Център“ и е с начален час 11 ч.

Както е известно, България ще бъде домакин на Световното първенство. То ще събере бъдещето на баскетбола на планетата от 4 до 12 юли. Всички мачове ще се играят в „Арена Армеец“.

Домакинството дава шанс на българския тим от момчета, родени през 2003 г., да се докосне до най-добрите отбори в този набор. Вече са ясни представителите на Европа, Америка и Африка. През април ще стане ясно и кои тимове от Азия и Океания ще се пристигнат през лятото в София. Тогава ще се играят мачовете от континенталното първенство за момчета до 16-годишна възраст. Турнирът ще е в Ливан от 5 до 12 април. За шампионата на планетата се класират първите четири тима.

За София класирани вече са първите пет тима от Европейското първенство за момчета до 16 години миналото лято – Испания, Франция, Русия, Италия и Турция; финалистите от шампионата на Африка за същата възраст – Египет и Мали; и полуфиналистите от шампионата на Южна и Северна Америка – САЩ, Канада, Доминиканска република и Аржентина.

източник: https://viasport.bg

Leave a Comment