Dubioza Kolektiv в София! Наздраве и благодарим за музиката

Dubioza Kolektiv

Вчера зала “Арена Армеец” в София бе потопена изцяло в черно и жълто и в супер яката, разтърсваща атмосфера, която само лудите, диви момчета от Dubioza Kolektiv могат да създадат.

В продължение на повече от два часа бандата от Босна и Херцеговина си правеше каквото си иска на сцената и с публиката. И знаете ли какво? На публиката това ѝ харесваше. Публиката ги обожаваше. Публиката просто полудяваше.

Подгряващата банда Conquering Lion си свърши работата повече от добре. Всички в залата бях напълно готови за появата на Dubioza. За тяхното представяне се погрижи чрез видео обръщение самият Китодар Тодоров. Това бе доста неочаквано, но говорим за Dubioza Kolktiv и това е напълно в реда на нещата – да изненадват и шокират.

Има няколко неща, които са абсолютно сигурни и винаги валидни за тази момчетата от тази банда. Те са луди, те са щури, те заразяват с емоция, имат неизчерпаема енергия и те – Dubioza Kolektiv, винаги идват навреме. А както казаха в тяхното интервю за нас преди дни – българската публика е в техния личен топ 3. Вчера пък тази публика показа защо е така.

Както момчетата от бандата бяха обещали – нямаше загрявка, нямаше увертюра. Започна се направо с невероятното шоу и публиката беше на тяхна вълна още от първото парче, което изпълниха на сцената. Емоцията беше като огромна топка от енергия, която се предаваше между групата и присъстващите и всички бяхме заедно в този “политнекоректен фарс”.

Както са го правили и преди, в един момент, Брано, който по принцип стои най-отзад, тъй като е на електронните инструменти, взе микрофона и помоли публиката да се раздели на две групи, като организира своеобразно състезание между тях. Изводът бе, че всеки човек, разбирайте политик, може да разделя хората на групи и да ги накара да се мразят едни други за много кратко време.

Dubioza Kolektiv

“Така че, замислете се за това следващия път, когато отивате да гласувате”, каза Брано.

Това, разбира се, бе поредният протест на бандата срещу наглата политическа игра. Срещу която Dubioza Kolektiv се борят с всички, което правят. По-късно по време на концерта те обявиха и своята подкрепа за протестиращите в Чили в момента, с което за сетен път засвидетелстваха своята гражданска ангажираност. Dubioza Kolektiv са перфектното доказателство, че най-забавните хора всъщност казват най-верните неща, без да се крият зад маски и да сричат посланията си. Техните послания са ясни като текстовете на песните им и затова стигат до публиката толкова лесно и непринудено.

Феновете се радваха на хитовете им “Kokuz”, “Balkan Funk”, “Kažu”, “Free.mp3”, “Firma Ilegal”, “U.S.A.”, “Hay Libertad”, “Vlast i policija” и много други.

Към края на концерта хората в залата не молеха, те буквално “ревяха” за още и още. Вокалистът на бандата шеговито подметна:

“Не знам. Защо ли бихте искали още?!”, а момчето до мен извика в залата “Моля ти се, човек!”.

Dubioza Kolektiv

Явно членовете на бандата го чуха, защото продължиха с още няколко супер свежи и известни техни парчета, сред които любимото на всички ни “No Escape (from Balkan)”.

Dubioza Kolektiv отново се сблъскаха с едни фенове, които бяха във възторг, особено, когато чухме, че закриват концерта с посветеното на София парче – “Песен за любимия град”, в която се пее “София – мой малък Лондон” и в оригинал е изпълнявана от великия Тодор Колев.

Ето това беше концерт за милиони или поне за хилядите, които бяха дошли да се потопят в тази жълто-черна емоция, един напълно коректен концерт на една политически некоректна банда, която завладява публиката от първата секунда. Един концерт на Dubioza Kolektiv.

Момчета, очакваме ви и за седми път в “София, София, мой малък Лондон”. Сигурни сме, че организаторите от Stroeja ще се погрижат за това. А засега от нас едно “Наздраве! И благодарим за музиката!”

29 11 2019 Колекция видеоклипове от концерта на Dubioza Kolektiv

Подобни публикации

Leave a Comment