24.02.2024 SuperEnduro : Тотално превъзходство на Били Болт

SuperEnduro

За първи път в България имаше старт от световния шампионат на SuperEnduro. И отново, на трасето имаше много герои, но сред тях блестеше една суперзвезда – британецът Били Болт.

Заводският пилот на Husqvarna грабна всичко в Арена София, тръгна си с 63 т. актив и вече докосва четвъртата си корона. В София на подиума му асистираха Мануел Летенбихлер (Германия) с КТМ и британецът Уил Хоър с Rieju. Сега феноменалният Болт е на 59 точки пред основния си конкурент Джони Уокър с Beta. Болт може да я вземе короната още другата седмица, в родината си, на последния кръг от шампионата в Нюкасъл на 2 март. Той само трябва да победи в първото състезание следващия уикенд, за бъде коронован, без дори да се налага да участва в оставащите две състезания.

Същото важи и за сънародника на Болт в клас Junior – Ащън Брайтмор с GasGas, който спечели безапелационно трите състезания и ще му е малко-леко в Нюкасъл, ако не направи грешка.

Екшънът, който предложиха световните звезди в пълната зала „Арена София“ си заслужаваше. Оспорвани битки имаше още от свободните тренировки. Те продължиха и в основните стартове – по три състезания. Така близо 10 000 фенове на мотоспорта имаше какво да видят.

Трикратният световен шампион Болт спечели Гран При на Унгария в началото на февруари и дойде нахъсан да победи и в София. И го постигна с тотално надмощие, като обра всичко. Спечели в свободната тренировка, после и тази време. Накрая взе и Суперпол, като направи недостижимата най-добра обиколка – 36,501 сек. С това си осигури първите три точки от Гран при на България. После взе максимума от трите финала – по 20 т. или общо 60. Донесе победата на Husqvarna при производителите, а за себе си взе премията и за холшота. Болт бе награден от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

И още един факт. От Риза в Германия насам Били Болт кара със скъсани връзки на лявото коляно. Уж вече се бе пооправил, но твърди, че все още го боли и страда. Но не се предава.

първата финална

В първата финална серия Болт спечели безапелационно със 7,817 сек. пред Летенбихлер. Германецът закъсня на старта, но след това се вдигна на щурм, за да изпревари шведа Еди Карлсон с Husqvarna, който вървеше втори, и да финишира след Болт. Основният конкурент на Болт за титлата – Джонатан или Джони Уокър с Beta стана 4-и. Тъкмо Уокър бе един големите герои на вечерта. Той страдаше от хранително натравяне и участието му беше под въпрос. Все пак той е в битката за титлата и се състезава в предпоследния старт.

Във втория финал поведе Уил Хоър с Rieju, следван от Тим Аполе с Beta и Мич Брайтмор с GasGas – шампион в Junior за 2023 г. Нещата обаче бързо се промениха, когато Болт въпросната групичка, изпревари ги и дръпна напред, отново недостижим. След него финишира Летенбихлер на 9,593 сек. Трети стана полякът Доминик Олшови с Rieju.

Само британски пилоти бяха на първите 3 места в 3-ия финал. Болт продължи да диктува своя закон в SuperEnduro. Той финишира с огромната преднина от 29,013 сек. пред Хоър. Трети на 29,898 сек. стана Брайтмор. Четвърти бе Летенбихлер, а пети отново британски пилот – Джони Уокър.

клас Junior

В клас Junior доминацията на Ащън Брайтмор с GasGas бе пълна. Както и в Унгария, младият британски пилоти спечели безапелационно. Сега обаче записа името си с първия си хеттрик – победи и в трите старта. С това дръпна в класирането. В първия се бори с основния си конкурент – израелеца Суф Села с КТМ, който финишира втори и с Роланд Лижка (Унгария) с КТМ – 3-и.

Във втората надпревара Брайтмор направо размаза Села с 14,186 сек. преднина. Трети финишира Милан Шмюзер (Германия) с Sherco.

третия финал

В третия финал Брайтмор бе направо съкрушителен. Той завърши с размазващите 20,594 сек. пред Шмюзер. Германецът пък бувално на метри от финала изпревари Лижка, кой беше бесен. Но това е спорта! В класирането за Гран при на България Брайтмор взе 60, втория- Шмюзер бе с 45, а Села с 44.

В състезанието се надпреварваха и български пилоти. В клас Junior Валентин Милев стана 13-и в общото класиране с 12 т. В „Престиж“ Атанас Ангелов не завърши.

SuperEnduro

За националната купа по SuperEnduro също имаше напрегнати състезания. Палките – „Джуниър“, надмощието на Нейтън Димитров (Мото дружина Банско) с КТМ бе неоспоримо. Той спечели и двата манша. Втори бе съотборникът му Мирослав Каранджиев, а трети стана Иван Чакъров, също от Банско.

В клас Open, при батковците по една победа си размениха съотборниците от Hard Riders Кристиан Петров с КТМ и Искрен Генов с Husqvarna. Петров обаче спечели състезанието с 37 т. с първо и второ място. Генов имаше 33 т. заради 4-ата си позиция във финал 1. Трети стана Илиян Кузманов (AGF Team) с Honda 30 т. от двете си трети места.

Подобни публикации

Leave a Comment