19.02.2024 Христо Христов със сребро на европейското първенство по вдигане на тежести

Христо Христов

Христо Христов спечели сребърен медал в категория до 109 килограма на европейското първенство по вдигане на тежести, което се провежда в София.

Българинът приключи с двубой от 380 килограма след 175 в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той бе изпреварен единствено от Дадаш Дадашбайли. Щангистът от Азербайджан завърши състезанието с общо 388 килограма (176 кг + 212 кг).

Бронзовото отличие изненадващо стана притежание на германеца Матеус Хофман с 378 килограма (172 кг + 206 кг).

В изхвърлянето Христов направи три успешни опита – на 170, 173 и 175 килограма, но три такива направи и Дадаш Дадашбайли, като при третия си постигна 176 килограма. Това осигури на азера първата позиция в движението, а българинът бе втори. Трети след първите опити бе Хофман със 172 килограма.

В изтласкването Христов започна с нови два успешни опита. Последователно той преодоля 202 и 205 килограма. Той опита и на 208 килограма, което щеше да го качи на първо място поне във временното класиране, но 21-годишният варненец получи шок и и не може да задържи щангата. За щастие той успя да се изправи бързо и да се върне в тренировъчната зала на собствен ход.

С 212 килограма шампион в изтласкването отново стана Дадашбайли. Втори в движението с 207 килограма завърши Онур Демирджъ от Турция. С килограм по-малко Матеус Хофман взе бронза.

Седми медал

За България медалът на Христо Христов в двубоя е седми от първенството в “Арена София”. Националите са лидери в класирането при нациите с четири титли, два сребърни медала и един бронзов в двубоя.

По-рано днес Васил Маринов завърши седми в категория до 102 кг. с двубой от 381 килограма.

Състезателят от Сливен успя да направи по само един успешен опит и в двете движения, като вдигна само началните си тежести. В изхвърлянето той преодоля 173 килограма, а в изтласкването – 208. Това му отреди седмо място в първото движение и осмо във второто.

Шампион стана Евгени Циганцов от Беларус, който обаче се състезава като независим атлет заради ограниченията на спортистите от Русия и Беларус. Той постигна двубой от 398 килограма.

Другите две места на почетната стълбичка останаха за смятаните за фаворити в категорията тежко атлети от Армения. Самвел Гаспарян стана втори с двубой от 396 килограма (180 кг + 216 кг), докато с бронз завърши Гарик Карапетян със сбор от 394 килограма (182 кг + 212 кг).

Шампионатът на Стария континент завършва във вторник с категориите при най-тежките – над 87 килограма при жените и над 109 килограма при мъжете. В последната се очаква с голям интерес на най-голямата звезда в световните щанги в момента.  Грузинецът Лаша Талахадзе, който е двукратен олимпийски, седем кратен световен и седем кратен европейски шампион. Талахадзе няма загубено състезание от 2015 година.

Leave a Comment