24.02.2024 Световен шампионат Супер Ендуро

Световен шампионат Супер Ендуро

България ще организира и домакинства на кръг от Световния шампионат по Супер Ендуро в началото на 2024 година. До това признание за Българската федерация по мотоциклетизъм се стигна след положените немалко усилия от президента на Федерацията Ангел Траков, на Председателя на Комисия „Ендуро“ в БФМ Десислав Цеков, на промоутъра ​на Националния екстремен ендуро шампионат “БГ-Х Ендуро” и на топ ендуро пилота ни Теодор Кабакчиев.

„Grand prix България 2024“ ще се проведе на 24.02.2024 година в „Арена София“. И ще бъде част от честванията за 100-годишнината на БФМ. В момента продължават финалните преговори между нашата федерация, световната федерация по мотоциклетизъм (FIM) и промоутъра на шампионата по Суперендуро – “ABC Communication“. През месец февруари президентът на БФМ Ангел Траков посети Будапеща и се срещна с представители на фирмата-промоутър по време на кръга от Световния шампионат по Суперендуро „Grand prix Hungary“.

Световен шампионат Супер Ендуро

Суперендурото в последните години набра суперпопулярност, както сред състезателите, така и сред феновете. То е много популярно и в България. Особено след световната титла на Теодор Кабакчиев в клас Junior. Който през 2020 спечели два от четирите кръга и пет от проведените общо 12 състезателни манша. А в други три завърши втори. Пълни зали, много екшън и адреналин и майсторски изпълнения – това е характерно за Суперендурото. Траковете включват различни елементи на офроуд каране, през камъни, дървени трупи, пясък, кал, водни препятствия и специални такива (огромни гуми).

Председателят на Комисия „Ендуро“ и член на Управителния съвет на БФМ Десислав Цеков коментира. Това е огромно признание за България, за Федерацията и за българското ендуро като цяло. Очаква се в „Grand prix България 2024“ да се включат голяма част от водещите ни ендуро състезатели като Любомир Иванов, Станислав Кирилов, Илиян Кузманов, Кристиан Петров, Мартин Петков, Борис Чакъров и разбира се … Теодор Кабакчиев.

Предстои да бъде подписан официалният договор за „Grand prix България 2024“. Както и да бъде утвърдена конфигурацията на уникалното и неповторимо трасе. А България да влезе в официалния календар за следващата година заедно с утвърдени в Суперендурото държави като Франция, Полша, Германия, Унгария и Великобритания.

Вратите отварят: 12:00

Тренировки: 12:00 – 17:30

Откриване и финали: 18:00 – 21:00

Leave a Comment