24.03.2023 Левски победи ЦСКА и триумфира в турнира за Купата на България по баскетбол

баскетбол

Левски е новият носител на efbet Купата на България по баскетбол след успех във финала срещу ЦСКА с 86:81.

Финалът се игра пред около 4000 зрители в зала “Арена София” и донесе много емоции и обрати на всички. “Сините” спечелиха Купата за първи път от 2020 година насам.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Символичните домакини от Левски започнаха силно двубоя и поведоха с 6:0 в началото на финала. “Червените” отговориха с два коша от фаул и една тройка. Росен Барчовски взе първото си прекъсване при резултат 10:5 за “сините”.

След прекъсването ЦСКА се съвзе и бързо обърна развоя на събитията в своя полза. 4 минути преди края на първата четвърт “армейците” поведоха с 11:10.

Андрей Иванов отбеляза втората тройка в мача след тази на Мартин Сотиров и ЦСКА поведе с 18 на 15 две минути преди края на първата част.

Постепенно ЦСКА доказа защо е смятан за фаворит в този мач и поведе с 10 точки. Секунда преди края на първата част “сините” реализираха първата си тройка във финала и така двата тима се оттеглиха на първата си почивка при резултат 20:27.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Отбраната на Левски продължаваше да не намира как да спре голямата звезда на “червените” – Чо. Който още на старта на втората част реализира 10-ата си точка в мача, за да възстанови двуцифрената дистанция при 21:31.

Левски обаче бързо намери на кого да разчита, а именно – на своя лидер Алън Арнет. Тай отговори на предизвикателството и собственоръчно скъси пасива на своите до шест при 25:31.

Добрата игра на “сините” продължи и Джон Флорвиос вкара една от двете си стрелби, като така направи резултата 31:31. Момчетата на Росен Барчовски обаче бързо си върнаха аванса след добра стрелба на Йънг, който сложи край на серията от 10 поредни точки за Левски.

Малко след това Асен Великов отбеляза тройка и намали изоставането на Левски на само 3 точки. Последваха още силни минути за “сините”, които намалиха пасива си на 1 точка, но Йънг от линията за наказателен удар направи 42:38 за ЦСКА.

Тройка на Марио Боянов в края на втората част отново върна интригата. А малко след това и Асен Великов отбеляза тройка, с която Левски поведе с 44:42. Така двата тима се оттеглиха на почивка при този резултат. Емоционалният президент на “сините” Тити Папазов влезе на игрището и изрази бурно радостта си от обрат в последните секунди.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Левски достигна до най-големия си аванс в мача 2 минути след подновяването на играта. “Сините” поведоха с 51:42 и Росен Барчовски взе таймаут.

ЦСКА успя да върне 3 точки от изоставането си, но Левски отбеляза нови два коша и дръпна с 10 точки. Последва серия от тройки и за двата отбора и 4 минути преди края на третата четвърт резултатът стана 63:51 за “сините”.

Плеймейкърът на ЦСКА Брендън Йънг пое отговорност в ключов момент, отбелязвайки тройка за 63:54. След което заради физически сблъсък Златин Георгиев и Драган Зекович бяха “наградени” с по едно не спортстменско нарушение. Марио Боянов пък не спираше да вкарва и вече прескочи двуцифрения актив, за да помогне на Левски да удържи аванса си при 65:56. Марио Боянов пък не спираше да вкарва и вече прескочи двуцифрения актив, за да помогне на Левски да удържи аванса си при 65:56. Последва и първата тройка в срещата за Алън Арнет, който оформи крайното 68:56 в последните секунди на частта.

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

Момчетата на Димитър Ангелов продължиха да бъдат по-успешни в стрелбите си в началото на последната част, докато тези на Росен Барчовски правеха доста грешки. Зейн Ноус вкара за ЦСКА, но Павлов се справи с центъра на “червените” и отново направи разликата 13 точки – 73:60. След това Мартин Сотиров вкара тройка и авансът бе стопен до 10 точки.

Пет минути и 35 секунди преди края на частта Лъчезар Димитров вкара тройка и Левски отново поведе с 12 точки, а Барчовски взе таймаут.

Към края на двубоя ситуацията стана много тежка от психологическа гледна точка за водачите в резултата. Те допуснаха нови две точки в коша си, а освен това загубиха и притежание заради грешка на Лъчезар Димитров. ЦСКА обаче не можа да направи дистанцията едно притежание, като вместо това Асен Великов направи разликата шест при 81:75 с оставащи 82 секунди до последния сигнал.

ЦСКА имаше отлична възможност да се върне в мача в последните секунди, но грешки в атака на “червените” баскетболисти не позволиха това и Левски триумфира с 86:81.

Левски – ЦСКА 86:81

Титулярни петици:

Левски: Лъчезар Димитров, Алън Арнет, Златин Георгиев, Серхий Павлов, Джон Флорвиъс

ЦСКА: Брандън Йънг, Мартин Сотиров, Таменанг Чо, Алекс Симеонов, Зейн Ноулс

Подобни публикации

Leave a Comment