25.11.2022 Без медал за България в третия ден на Световното първенство по скокове на батут за младежи

Световното първенство по скокове на батут за младежи

Българските състезатели не успяха да спечелят медал в третия ден на Световното първенство по скокове на батут за младежи и девойки, което се провежда в столичната „Арена София“.

Надеждите ни в синхроните скокове във възраст 15-16 години не се оправдаха. Георги Бесарбовски и Калоян Петров стигнаха до борбата за медалите, след като се наредиха на 9-то място в квалификацията. В същата възрастова група имахме още един дует Мартин Димитров и Валентин Стоянов, който не успя да попадне сред финалистите, въпреки четвъртия си резултат в общото подреждане и по-високата оценка, която получиха от Бесарбовски и Петров. Според правилата на Международната федерация по гимнастика (FIG), въведени през тази година, генералното класиране не се взима под внимание.

Важно е подреждането в квалификационната група, където само първият дует отива директно на финал. Според генералният секретар на Българската федерация по скокове на батут Мариела Стойчева, която е и член на Техническия комитет към световната централа, се очаква тези правила да бъдат променени, за да може състезателите да са равнопоставени и класирането им да е справедливо. Поправките ще влязат в сила евентуално за следващото световно първенство в Бирмингам.

Световното първенство по скокове на батут за младежи

Във финала Георги Бесарбовски и Калоян Петров допуснаха грешка и не успяха да завършат комбинацията си и с резултат от 13.740 точки останаха на 7-то място. Шампиони с 48.630 точки са представителите на Азербайджан – Магсуд Махсудов и Хюсейн Абасов.

В индивидуалната надпревара във възрастта 17-21 години България нямаше успех и днес. Двамата ни състезатели не се представиха на очакваното ниво . При девойките Диана Сарафова се нареди на 24-то място с оценка от 48.130 точки. При младежите след като не успя да завърши и двете си комбинации – направи по два елемента от серия и спря, Максим Ангелов е 61-ви с резултат 11.350 точки.

Световни шампиони станаха представителите на Япония – Терумичи Бунго при мъжете с оценка от 58.450 точки и Саки Танака при жените с резултат от 53.590 точки.

Утре ще имаме 10 представители. В индивидуалната дисциплина при 11-12 годишните са заявени– Виктор Янков, Георги Георгиев, Александър Вакрилов, Цветин Стоянов. И Преслава Пенчева, Микаела Христова, Сияна Павлова и Магдалена Кисьова при момичетата в същата възрастова група. В синхроните скокове във възраст 17-21 ще разчитаме на Кристина Стамова и Диана Сарафова.

Подобни публикации

Leave a Comment