13.10.2022 HELLOWEEN и HAMMERFALL с епично шоу

HELLOWEEN

12 ноември, 2020 година. Това е датата, на която трябваше да се състои този концерт. Уви, освен че това не се случи (всички знаем защо), тогава беше дадено и началото на поредицата от негативни събития касаещи не само столицата ни, но и цялото световно турне на HELLOWEEN. Концертът беше пренасочен за 10 юни, 2021-ва. И тогава не беше писано да гледаме немската група на родна земя. Последва второ отлагане, за 20 април, 2022 г. Но събитието отново не се случи.

Трето отлагане, новата дата беше 13 октомври, 2022-ра. Три пъти за щастие, както се казва и вече можем спокойно да си отдъхнем – най-накрая, две години по-късно, едни от любимците на метъл аудиторията у нас изнесоха така дълго чакания концерт, част от турнето “United Forces 2022-2023”. При това представяйки нов албум, носещ името на групата, който е и първи за нея с китариста и вокалист Kai Hansen (от 1988-а насам) и вокалиста Michael Kiske (от 1993-а насам). Гостуванията на немските хеви метъл законодатели в България имат свойството винаги да се превръщат в музикален празник, а този път родните фенове на тежката музика имаха и още един повод за радост – специален гост на събитието бяха шведите от HAMMERFALL.

   HAMMERFALL са позната и обичана от българската публика група, макар че снощи се оказа, че доста от присъстващите ги гледат на живо за първи път. Това се разбра след като фронтменът Joacim Cans поиска да вдигнат ръце, тези, които досега не бяха гледали бандата. Рекапитулацията беше приблизително 50/50 от публиката. Но да започнем отначало, когато групата мощно заби парчето “Brotherhood” от последния си албум “Hammer of Dawn” (2022). HAMMERFALL обещаха да пеят нови и стари песни и дори да получим като награда една балада, така че последва “Any Means Necessary” от албума от 2009 г. “No Sacrifice, No Victory”.

   Още с първите си изпълнения шведите покориха сърцата на феновете. Абсолютно заслужено, защото видяхме на сцената перфектно шоу. Всички от групата се движеха навсякъде по сцената и издадената напред платформа, подскачаха, развяваха коси, подхвърляха си инструментите. Joacim Cans разговаряше сърдечно и приятелски с публиката, шегуваше се и дори разказа кратка притча: “Човек се ражда веднъж, но умира два пъти. Веднъж при последния си дъх и веднъж, когато някой за последен път каже името му.” Това беше предисловие към песента “Venerate Me” от новия албум на групата “Hammer of Dawn” (2022). В студийната версия гост-вокалист е легендарният датчанин King Diamond. Чухме и обещаната балада – “Glory to the Brave”, след което отново бяхме наелектризирани от бързите ритми на “(We Make) Sweden Rock”.

   Снощи “Чукопадите” направиха великолепно шоу и логично залата се тресеше от викове “HAMMERFALL, HAMMERFALL”. Тогава се случи нещо, на което рядко ставаме свидетели – подгряваща група излезе на бис. Joacim Cans благодари на хедлайнърите HELLOWEEN за отпуснатото време и се насладихме на още две песни – “Hammer High” и “Hearts on Fire”. Разделихме се с бандата с обещание за самостоятелен концерт и чудесно настроение.

Сетлист на HAMMERFALL:

01. Brotherhood
02. Any Means Necessary
03. The Metal Age
04. Hammer of Dawn
05. Blood Bound
06. Renegade
07. Venerate Me
08. Last Man Standing
09. Hero’s Return / On the Edge of Honour / Riders of the Storm / Crimson Thunder
10. Let the Hammer Fall
11. Glory to the Brave
12. (We Make) Sweden Rock
Бис:
13. Hammer High
14. Hearts on Fire

Точно в 21:15 ч., както беше обявено предварително, светлините в залата угаснаха, от колоните прозвуча познато интро, миг по късно завесата покриваща сцената падна и единадесетото HELLOWEEN-нашествие в България (да, толкова станаха концертите им у нас!) започна със “Skyfаll”. Избрана за сингъл от новия албум, тази над 12-минутна композиция е изградена в най-добрите традиции на HELLOWEEN и се оказа отличен избор за откриване на концерта. В нея Deris, Kiske и Hansen си разделиха вокалните партии, а всеки един от китаристите имаше възможността да изпълни свое соло. Човек би казал, че трима вокалисти и трима китаристи са твърде много за една група, но при HELLOWEEN това не се натрапва чак толкова и изглежда някак си естествено.

Първата класика за вечерта, която публиката чу, беше една от най-обичаните песни изобщо от дискографията на бандата – “Eagle Fly Free” бе изпълнена изцяло от Michael Kiske, подпомаган, разбира се, от няколко хиляди метъл гърла. Вечните заигравките на Deris с публиката започнаха с “Mass Pollution” (също нова песен) и продължиха почти през целия концерт. Знаем си го Andi – непрекъснато търсещ контакт със зрителите, вечно усмихнат и създаващ настроение. За разлика от предимно статичния Kiske, чийто глас обаче е напълно достатъчен за да накара зрителите да приковат вниманието си върху него. “Future World” (с великолепни китарни изпълнение от страна на Weikath и Hansen) и “Power” очаквано вдигнаха градуса на настроението до максимална степен, а последвалата ги “Save Us” бе предвестник на един от най-силните моменти за вечерта.

   (Вече) по-старите почитатели на HELLOWEEN си спомнят началото на 80-те години на миналия век, когато Michael Kiske все още го нямаше в групата. Тогава четирима младежи от Хамбург – Michael Weikath, Markus Grosskopf, Kai Hansen и Ingo Schwichtenberg (отишъл си от този свят едва на 29 години през 1995-а), пишеха златни страници от историята на спийд и хеви метъла. Под звуците на “Walls of Jericho” се пренесохме точно в тези славни времена, а композиции като “Metal Invaders”, “Victim of Fate”, “Gorgar” и “Ride the Sky” разтърсиха доста сериозно залата, която до съвсем скоро носеше името “Арена Армеец”. Макар и почти на 60 (ще ги навърши само след три месеца), Hansen показа, че е в топ форма и като китарист, и като вокалист, а краят на тази 15-минутна ранно-осемдесетарска метъл вакханалия дойде с “Heavy Metal (Is the Law)”.

Тук почти двуметровия Markus демонстрира своите басови умения, а след подобен музикален ураган присъстващите имаха нужда от малко успокояване на обствановката. Логичното се случи и чухме баладата “Forever and One (Neverland)” изпълнена по великолепен начин от Deris и Kiske, подпомагани на припевите от публиката. Изящното китарно соло на Sascha Gerstner бе възнаградено с напълно заслужени аплодисменти, а “Best Time” се оказа последната от новите песни, които групата представи у нас. Основната част на концерта завърши с две емблематични за HELLOWEEN композиции – “Dr. Stein” от втората част на албума “Keeper of the Seven Keys” и вероятно най-качествената песен от първия период бандата “How Many Tears”, в чието изпълнение участие взеха и тримата вокалисти.

   По време на целия концерт на големия екран в дъното на сцената бяха прожектирани различни мултимедии, които заедно с ефектното осветление допринесоха за високото качество на това музикално събитие. Нека кажем и няколко думи за Daniel Loble: учудващо е как барабаните останаха здрави след такова зверско свирене, каквото той ни демонстрира от началото до края на вечерта. Не се вижда всеки ден музикант да прави подобно нещо с такава енергия, желание, всеотдайност и себераздаване. Всъщност май не можем да се оплачем и от никой от колегите му, защото всеки от тях се представи на нивото, очаквано от зрителите, които пък бяха възнаградени с два биса.

Първият започна с “Perfect Gentleman”, което е леко странен избор на песен, при положение, че в дискографията на групата има не една и две далеч по-любими на феновете композиции. Веднага след нея чухме метъл шедьовъра “Keeper of the Seven Keys”, а концертът, очаквано от всички, завърши с визитната картичка на HELLOWEEN – “I Want Оut”. Срещите с тази група май никога няма да омръзнат на българските ѝ фенове, които могат да си пожелаят следващият концерт на любимците им у нас хем да бъде скоро, хем да не минава през перипетиите, на които станахме свидетели през последните две години.

   Ето и пълен сетлист от концерта на HELLOWEEN

Intro: Halloween (Unarmed Version, Intro Only)
01. Skyfаll
02. Eagle Fly Free
03. Mass Pollution
04. Future World
05. Power
06. Save Us
Intro: Walls of Jericho
07. Medley:
– Metal Invaders
– Victim of Fate
– Gorgar
– Ride the Sky
08. Heavy Metal (Is the Law)
09. Forever and One (Neverland)
Guitar Solo (Sacha Gerstner)
10. Best Time
11. Dr. Stein
12. How Many Tears
Бис 1:
13. Perfect Gentleman
14. Keeper of the Seven Keys
Бис 2:
15. I Want Оut
Outro: For the Love of a Princess (James Horner song)

Подобни публикации

Leave a Comment