14.09.2022 Весела Лечева приветства участниците на Световното първенство по художествена гимнастика

Световното първенство по художествена гимнастика

Министърът на младежта и спора Весела Лечева приветства участниците в 39-о Световното първенство по художествена гимнастика в “Арена Армеец” в София. Сред официалните гости бяха и президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе. Кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ Ноха Абу Шабана. Президентът на БФХГ Илиана Раева и посланикът на Световното първенство Невяна Владинова.

“От името на Министерството на младежта и спорта искам да ви приветствам и да кажа, че България е горд домакин 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика. Българската художествена гимнастика има своите славни традиции, своите големи успехи, поддържани от много поколения. Убедено мога да кажа, че българската художествена гимнастика чертае историята на този спорт. Поздравления на целия екип и на президента г-жа Раева. Уверена съм, че България ще предостави най-добрите условия на всички участнички, за да могат те да покажат своя талант, умение, красота и изящество. Пожелавам ви вълнуващи мигове и много емоции. Успех на всички!“, каза Весела Лечева в своето приветствие.

Световното първенство по художествена гимнастика

В първенството участват над 80 индивидуални гимнастички и 30 ансамбъла от 62 държави. Надпреварата започна днес и ще продължи до 18 септември (неделя).

Церемонията започна с изпълнение на фолклорен оркестър “101 каба гайди“. Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс изпълниха съчетание с пет обръча и пет топки.

Подобни публикации

Leave a Comment