Opera D`amore – божествена музика, впечатляващи визии и единствен Хосе Карерас

Opera D`amore

С няколко изпълнения на великия тенор Хосе Карерас завърши първият и единствен по рода си спектакъл Opera D`amore в зала “Арена Армеец”. Музика, представена от водещи имена в оперното изкуство, впечатляващи визуални ефекти и присъствието на един от най-големите гласове на века правят този изцяло български проект още по-впечатляващ.

“Проектът е изцяло български, а всеки от участниците хареса идеята, защото подобно нещо се прави за първи път в оперния свят”, коментира преди време пред БТА мениджърът на продукцията Живко Ботев. Събитието бе подкрепено от звездата на “Метрополитън” в Ню Йорк – Мария Гулегина. От дългогодишната легенда на миланската “Ла Скала” Марко Берти. Редом до тях бяха и българските им колеги – световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева и топ баритонът Кирил Манолов. Също и сопраното Илина Михайлова, и тенорът Росен Ненчев. Двамата бяха част от прощалния концерт на Карерас на 11 май 2019 г. в София.

Тричасовата програма тази година бе само от любими на публиката арии – от “Тоска” на Пучини, “Селска чест” на Маскани и “Риголето” на Верди, заедно с творби на Доницети и Леонкавало, и неизменната за всеки празник “Наздравица” от “Травиата” на Верди.

Opera D`amore

Организаторите удържаха на думата си и наистина показаха шоу от ранга на “Евровизия” в Швеция. Солистите бяха “вкарани” в “реален виртуален свят” на площ от няколкостотин квадратни метра. Приказни гледки от цял свят допълваха усещането за божествената сила на музиката. Виртуална “заря” бе кулминацията на това пиршество за очите.

Цялостната картина бе допълнена от присъствието на оркестъра, хора и балета на Софийската опера под палката на маестро Давид Хименес. Племенникът на Хосе Карерас и ученик на Херберт фон Караян не за първи път дирижира прочутия си роднина, заедно с наши музиканти.

В рамките само на няколко месеца София става домакин на концерт от такъв мащаб. В края на август хиляди почитатели на класическата музика аплодираха Пласидо Доминго, Соня Йончева и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Събитието се състоя пред осветения в светлолилави светлини храм-паметник “Свети Александър Невски”.

Любопитно е, че за трети път тази година публиката слуша “Гранада” като бис в концерта на световна звезда. През януари популярната песен на мексиканския композитор Агустин Лара бе част от “перуанската целувка” на Хуан Диего Флорес в зала 1 на НДК, след това я чухме от Доминго, и сега – от Карерас.
Както писа БТА, след София, Opera D`amore тръгва на световно турне в Европа и Азия. Част от спирките са в Шотландия, Япония, Южна Корея, Германия, Украйна.

ХОСЕ КАРЕРАС И БЪЛГАРИЯ

Големият тенор има много топла и сърдечна връзка с България. Той се завърна в София за прощален концерт на 11 май 2019 г. и в продължение на над два часа бе аплодиран от над 10 хиляди верни почитатели в зала “Арена Армеец”. Докато беше на сцената, големият изпълнител не каза нито дума, но няколко пъти с жестове показа вълнението и обичта си към публиката. Карерас демонстрира огромния си талант върху трудни и рядко изпълнявани арии на Верди и Пучини от италианската оперна класика. Изненадващо, липсваха само испанските сарсуели, които се приемат за негова запазена марка.

През 1980 г. Карерас гостува на Софийската опера като участник в юбилейния концерт на своя приятел Гяуров за неговата 50-годишнина.

Четвърт век по-късно, на 28 май 2005 г., е неговият първи голям рецитал у нас – в зала 1 на НДК. Цветелина Малджанска е българското сопрано, което пее с Карерас на сцената. Тенорът излиза седем пъти на бис. Репертоарът му е от каталунски фолклор, съвременни шансони, унгарски и испански песни, канцонети и типично испанската сарсуела. Концертът е с участието на сборната симфонична формация “София метрополитен оркестър” начело с концертмайстора на Софийската филхармония Калина Христова и под диригентството на Хименес.

Opera D`amore

В края на концерта, при поднасянето на цветята, е обявено името на Стоичков. Карерас, който по време на 130-минутния си спектакъл не казва нито дума на публиката, добавя на английски “is the best” (е най-добрият). Цветя от футболиста имаше и на 19 декември 2021 г.

През декември 2015 г. е следващият концерт на Карерас у нас, част от турне, което също е обявено като прощално. Тогава той е удостоен с най-високото отличие, давано от българското културно министерство – “Златен век”. На 18 декември 2021 г. президентът Румен Радев удостои Хосе Карерас с Почетния знак на държавния глава – за неговите изключителни постижения при отстояването на културната кауза и духовността, за приноса му към класическото музикално изкуство и популяризирането му на българската сцена.

Leave a Comment