Два медала за България във втория ден на ЕП по джудо

джудо

Българските състезатели спечелиха златен и сребърен медал във втория ден на Европейската отворена купа по джудо за мъже в зала “Арена Армеец” в София. В изцяло български финал в категория до 100 Борис Георгиев победи с “ипон” Даниел Дичев. По пътя си до златото Георгиев постигна пет победи, а Дичев се класира за финала с три успеха.

България има и две седми места – на Божидар Темелков (категория до 66 кг) и Алекс Василев (до 90 кг). Двамата достигнаха до репешажите. Останалите български джудисти в днешните категории до 81 кг, до 90 кг, до 100 и над 100 кг, не успяха да достигнат до схватките за отличията. Надпреварата е олимпийска квалификация, а победителите във всяка категория печелят по 100 точки за ранглистата за Игрите в Токио 2020.

Без медали за България в първия ден на Европейската купа по джудо

По възможно най-неблагоприятния начин стартира участието на родните джудисти в Европейската купа по джудо за мъже, която се провежда в столичната „Арена Армеец“.

На трите тепиха в столичната зала днес се проведоха схватки в категории до 60 кг., до 66 кг. и до 73 кг. България е представлявана от 26 участника, но за наше съжаление, 12 от тях вече отпаднаха от надпреварата.

И четиримата ни джудисти в кат. до 60 кг. не успяха да стигнат до репешаж. Любослав Григоров загуби откриващата си среща от испанец, докато Борислав Янаков отстрани испанец и след това отстъпи на азербайджанец. Горан Козарев също претърпя загуба на старта, отстъпвайки на украинец. Последният роден участник в дивизията бе Цветан Цветков, но и той не успя да запише победа, губейки от французин.

При 66-килограмовите също имахме четирима представители, като най-силното представяне бе на Божидар Темелков, който достигна репешаж. Той записа победа над израелец, но след това загуби от представител на Русия. В репешажа Темелков бе близо до победата, но Давид Гарсия от Испания спечели чрез ипон при оставащи 58 секунди.

Георги Бишкаров претърпя поражение от испанец на старта. Радослав Марков загуби от израелец, а Димитър Стоянов падна от французин.

В кат. до 73 кг. отново имахме четирима представители, но нито един не успя да стигне до репешаж. Румен Радев, Марк Христов и Явор Михайлов загубиха откриващите си срещи, докато Ашот Мартиросян записа две последователни победи в първи и втори кръг, но отстъпи на поляка Адам Стодолски в 1/2-финална среща от поток „C“.

Leave a Comment