България ще бъде домакин на Световното първенство по баскетбол за юноши!

Световното първенство по баскетбол за юноши

ФИБА отложи Световното първенство за 17-годишни

Преместиха Световното първенство за юноши до 17 години през август

България ще бъде домакин на Световното първенство по баскетбол за юноши U17 през тази година.

София и Клуж Напока са домакини. Румънският град ще приеме световните финали за момичета до 17-годишна възраст.

В първенството в София ще играят най-добрите момчета, родени през 2003 г. и след това.

София кандидатства за домакин със зала “Арена Армеец”, като турнирът, според кандидатурата, трябва да се проведе от 4 до 14 юли. Действащ шампион в тази възраст е тимът на САЩ, който в последното първенство на планетата надви Франция на финала. Американците имат пет поредни титли.

Сред топ-проспектите в Европа в този набор е и Константин Костадинов от Реал (Мадрид).

FIBA обяви, че шестото издание на Световната купа U17 ще се завърне в Европа за четвърти път. След предишни турнири в Хамбург, Германия през 2010 г., Каунас, Литва през 2012 г. и Сарагоса, Испания през 2016 г.  Другите двама домакини са Дубай, Обединени Арабски емирства през 2012 г. и Росарио / Санта Фе, Аржентина през 2018 година.

“Домакинството на Световната купа FIBA ​​U17 е голяма чест за българската баскетболна федерация. Благодарим на FIBA, че ни даде правото да бъдем домакин на талкова важно и голямо събитие. Това е голямо признание за нас като ръководен орган на българския баскетбол “, каза Георги Глушков, президент на Българската федерация по баскетбол. “Това съобщение идва през 100-тата година от организирания баскетбол в България. Това е перлата на всичките ни усилия за популяризиране на играта в страната. Но също и голямо предизвикателство за подобряване и развитие.”

Световното първенство по баскетбол за юноши

За тези, които следят младежките европейски първенства, името София като град домакин не е изненада. България е домакин на 19 младежки европейски първенства между 2001 и 2018 г. – някои от тях с 24 отбора . София беше домакин на европейското първенство на FIBA ​​U16, дивизия B през 2015, 2016 и 2017; европейското първенство на FIBA ​​U18, дивизия B през 2014 г .; европейското първенство на FIBA ​​U20, дивизия B през 2012 и 2018 г .; и Европейското първенство на FIBA ​​U20, дивизия B през 2014 г.

“Организирането на големи събития като европейски първенства с много участващи отбори е много важно за нас. С гордост можем да потвърдим, че Българската федерация по баскетбол е много опитен организатор на топ младежки баскетболни събития”, каза Глушков.

Времето на Световното първенство по баскетбол U17 съвпада с едно от най-силните български поколения от известно време, тъй като групата, родена през 2003 г., включва Константин Костадинов и Иван Борисов, които играят съответно с Реал Мадрид и Байерн Мюнхен.
Едно от основните предимства на домакинството на Световната купа на FIBA ​​U17 в България е възможността Константин и Иван да играят у дома с националния отбор пред своите връстници, каза президентът на Българската федерация. Константин и Иван са наистина талантливи млади перспективи не само за българския, но и за европейския баскетбол. Надяваме се, че присъствието им в националния отбор ще даде повече увереност на останалите играчи в отбора и ще повиши нивото на местния баскетбол на тази възраст.

Leave a Comment