Кралят на валса Андре Рийо изправи на крака Арена Армеец

Андре Рийо

Кралят на валса Андре Рийо изправи на крака “Арена Армеец”. Световноизвестният диригент и цигулар представя фантастичната музикална палитра от валсове, филмова музика, опера, мюзикъли и поп хитове. Концертът тази вечер е част от световното му турне 2019.

Рийо има почитатели от Мексико до Австралия. Само през тази година е събрал над 700 000 зрители на концертите си. Заедно с 60-те музиканти от неговия оркестър “Йохан Щраус”, който е най-големият частен оркестър в света. Харизматичният холандец обикаля петте континента повече от 30 години.

“Музиката и особено валсът са много важна част от моя живот”, казва Андре Рийо. “Ако някое музикално произведение докосне сърцето ми, то тогава ще докосне и вашите сърца. Музиката ми позволява да покажа радостта от живота и да даря усмивки на света. Всичко е позволено в моите концерти: смях и плач, и танц, и пеене. Емоциите са тайната на моя успех”, добавя той.

Андре Рийо

Нито минута по-късно от 20:00 часа цигуларят и неговите артисти изплуваха насред публиката и се качиха на сцената. Там Рийо с ръце на кръста и шеговит тон започна да се взира неодобряващо в хората. Те все още заемаха местата си, да ги дава на камерите и да ги кори: “Ние дойдохме чак от Холандия и сме навреме”, след което продължи да си избира зрители и да се майтапи с тях. Превод на живо през цялата вечер изпълняваше Кремена Минева, която е и първата цигулка в оркестъра на Андре Рийо.

Хуморът беше в основата на цялата вечер. Като публиката и артистите не престанаха да се заливат от смях, усмихват, танцуват и гримасничат. Нещо, което контрастираше ярко с величието и сериозността на редица от класическите мелодии и арии, изпълнени в София. Точно това е и тайната на успеха на Рийо и неговият оркестър вече над 30 години на сцената – те превръщат класическата музика в съвременен спектакъл, на който да се забавляват малки и големи с валсове, филмова музика, опера, мюзикъли и дори поп хитове.

Андре Рийо

От сцената се чуха още популярни гръцки и руски мелодии.  Също така и българския химн, придружени с редица забавни истории от холандеца: “Искам да ви кажа, че от 30 години насам и по над 100 концерта на година по цял свят – аз правя едно и също. Свършва концертът, прибирам се в хотела, събличам се, обличам си пижамата, лягам си в леглото и започвам да си мисля за… София!”, пошегува се цигуларят, като накара 10-хилядната зала да избухне в смях.

Сред нея имаше хора от поне 10 държави, а групи от гърци и македонци се бяха организирали да дойдат до София специално за концерта на звездата на класическата музика. На няколко пъти хората се просълзиха от изпълненията на невероятните певци и музиканти, които показаха недостижими класа, но и настроение и чувство за самоирония: от състезание по надсвирване, през танц върху роял и до поголовно напиване на сцената – вечерта зареди с невероятна енергия 10-хилядната публика, която не се изложи в нито един момент и танцува валс, сиртаки, пя с оркестъра и аплодира на крака невероятните артисти близо половината време.

Накрая Рийо изрази надежда да се видим отново, а съдейки по пръскащата се по шевовете “Арена Армеец” и невероятно топлия прием – това със сигурност ще се случи.

 

08-09 06 2019 Колекция видеоклипове от концертите на Андре Рийо

Подобни публикации

Leave a Comment