Хосе Карерас се прости с българската публика

Хосе Карерас

Един от най-великите оперни гласове на всички времена – испанският тенор Хосе Карерас се прости с българската публика. Специалното събитие се състоя снощи, в най-голямата концертна зала у нас “Арена Армеец”. Музикалното шоу в София беше част от неговото прощално турне, организирано от Арт Бг.

На сцената заедно с големия тенор излезе и оркестърът на Софийската опера и балет, под палката на испанския диригент Давид Хименес.

Хосе Карерас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За своя бенефис, знаменитият испанец беше поканил младия български тенор Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова.

Хосе Карерас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сред соловите изпълнения наХосе Карерас бяха “Човекът от Ла Манча” на Мич Лий, “Passione” на Никола Валенте (неаполитанска песен) и др.

С родния ни талант, маестрото изпълни дуетно вечните оперни класики “Non ti scordar di me”, “Parla mi d”amore Mariu”. Ненчев представи соло изпълнения на “O sole mio” и “Funiculi funicula , арията на Су-Чонг от “Страната на усмивките” на Лехар. Илина Михайлова изпълни арията на Джудита от едноименната опера на Лехар. И Ария на Лаурета от “Джани Скики” от Пучини.

Хосе Карерас

След дълго нестихващите аплодисменти, зрителите в пълната “Арена Армеец” имаха удоволствието да чуят четири биса. Хосе Карерас каза “сбогом” на българската публика с една от любимите си песни Guitara Romana”, с която взриви залата. След което  Росен Ненчев изпя прочувствено “Моя страна, моя България”, а фамозното ни сопрано Илина Михайлова представи арията “O mio babbino caro” от Пучиниевата опера “Джани Скики”.

Голямата изненада на вечерта беше четвъртият и последен бис –  “Il Brindisi” от операта “Травиата” от Верди, която маестрото изпълни като трио с Ненчев и Михайлова, прекъсвани многократно от бурни аплаузи.

Хосе Карерас се ражда с името Жозèп Карерас и Кол (на каталонски Josep Carreras i Coll). Най-младият от Тримата тенори, заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Певец с ангелски глас, прочул се с брилянтните си изпълнения на Вердиеви и Пучиниеви опери.  Името му се превръща в  синоним на вокално-артистично съвършенство. 

След завършване на Консерваторията в родния си град Барселона е забелязан от една от грандамите на операта Монсерат Кабайе, по време на участието си в “Норма” от Белини (1970г.). Получава покана да пее с нея в “Лукреция Борджия” на Доницети. И това е само началото. Следват големите сцени и една забележителна кариера, белязана от безрезервната любов на публиката. С легендарния диригент Херберт фон Караян го свързва лично приятелство. През годините с партнира с много от големите оперни гласове на България, сред които Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова.

След четири десетилетия на върха, Хосе Карерас слага край на своята бляскава кариера.
Благодарим Ви, маестро Карерас! Ще ни липсвате… 

11 05 2019 Колекция видеоклипове от концерта на Хосе Карерас

Подобни публикации

Leave a Comment