Олимпийският шампион Ву Дайджин отпадна в две дисциплини на Световното първенство по шорттрек

Световното първенство по шорттрек

Световното първенство по шорттрек за мъже и жени в София започна с изненада – отпадането на Ву Дайджин в две от дисциплините – 1500 и 1000 м.

Китаецът е олимпийски шампион на 500 м, а в “Арена Армеец” не успя да мине ситото на четвъртфиналите на 1500 м и на сериите на 1000 м. На по-дългата дистанция остана четвърти в серията си, а на 1000 м бе дисквалифициран заради предизвикване на умишлен сблъсък. Подобно наказание в същата серия получи и руснакът Павел Ситников, но за друга ситуация. В София в действие е новата система за съдийство, която предлага много по-детайлно видео разглеждане на конфликтните ситуации.

Ву Дайджин обаче безпроблемно продължи напред в коронната си дисциплина – 500 м, като спечели убедително серията си.

В 9-те серии на 1500 м в “Арена Армеец” стартираха 57 състезатели, сред които Димитър Георгиев и 16-годишният Калоян Ангелов, които дебютираха на световно. И двамата не успяха да продължат към полуфиналите, но се представиха достойно в конкуренцията на най-добрите.

Световното първенство по шорттрек

Най-доброто време на четвъртфиналите в дисциплината даде канадецът Стивън Дюбоа – 2:17.209 мин. Към полуфиналите продължиха останалите фаворити – сънародникът му Чарлз Амлен, унгарецът Шаолин Шандор Лю, корейците Хванг и Ли, японецът Йошинага.

В същата дисциплина при жените най-добрите през сезона преминаха успешно през четвъртфиналите, като най-доброто време е за канадката Ким Бутен. Стартираха три българки – Анна Якимова, Зорница Пенчева и Лилия Джустрова, като последните две попаднаха в серията на Бутен. Якимова пък кара с една от звездите на първенството – холандката Сузане Шултинг. И трите българки не се класираха за полуфиналите.

Джустрова участва в индивидуалните надпревари на мястото на Катрин Маноилова, която се контузи на тренировка миналата събота и ще се включи единствено в щафетата на 3000 м.

Дисциплината 500 м демонстрира ярко невероятната скорост, която се развива в шорттрека. Всички фаворити при мъжете и жените продължиха напред, а българските представители не успяха да се справят с конкуренцията.

Пресявките на 1000 метра също минаха без изненади, като се изключи отдадането на Ву Дайджин. Никой от българите не успя да премине във следващата фаза на 500 и 1000 м.

Димитър Георгиев остана на крачка от 1/4-финал на 1000 метра на Световното първенство по шорттрек

Димитър Георгиев се класира четвърти в серия №5 от втория кръг на 1000 метра на провеждащото се в София световно първенство по шорттрек.

Така той ще спори утре за местата след 20-о. Георгиев измина дистанцията с време 1:32.199 минута. Пред него завършиха Семьон Елистратов (Русия), Стийм Десмет (Белгия) и Нурберген Жумагазиев (Казахстан). Американецът Томас Инсук Хонг беше дисквалифициран.

За утрешните четвъртфинали се класираха общо 20 кънкьори.

Георгиев стана единственит български шорттрекист, който успя да преодолее един квалификационен кръг

Световното продължава утре от 10 часа, когато Зорница Пенчева, Анна Якимова, Лилия Джустрова, Димитър Георгиев и Калоян Ангелов ще участват в сериите за разпределение на местата след 20-о на 500, 1000 и 1500 метра. В 13:45 е официалното откриване. В 17:24 е женската щафета на 3000 м, в която ще участва и България с Катрин Маноилова в състава .

Подобни публикации

Leave a Comment