България взе реванш от Иран на Световното по волейбол и мечтае за Торино

Световното по волейбол

България взе реванш от Иран с 3-0 (25-19, 28-26, 26-24) за загубата си във Варна на Световното по волейбол. И продължава да мечтае за финалната шестица в Торино. Играта на “лъвовете” нямаше нищо общо спрямо тази преди осем дни.

Те започнаха много силно, вдъхновени от сервисите на Тодор Скримов. Допуснаха персите да се върнат във втория и третия сет и накрая отново след начални удари на Скримов пречупиха съперника. В края успяха да опънат нервите на публиката, но издържаха в битката на нерви.

Мачът започна с убийствени сервиси на Тодор Скримов. Иранците не знаеха къде се намират и резултаът стана много бързо 11-2, като една от точките за персите беше от наш сбъркан севрис. Това донесе спокойствие в редиците на българите и те диктуваха събитията на площадката. Маруф спря да използва пайпове и вдигаше или на центъра или отдясно, което даде възможност нашата блокада да затваря добре на мрежата.

В края на гейма Скримов се проби на посрещане и беше сменен от Пенчев, а Учиков редуваше грешки и отстъпи мястото си на Градинаров. Все пак Пенчев затвори гейма с първото “чекмедже” в мача за 25-19 за 26 минути.

Иранците започнаха втората част много амбициозно и бързо поведоха с 5-1. Нашите се стегнаха и изравниха играта. Двата отбора се захапаха, като Маруф се разигра. Но играта му не беше толкова разнообразна, като в първия мач.

Нашите успяха да поведат с 20-18 и направиха няколко грешки, за да дадат на съперника два сетбола при 22-24. Пламен Константинов пусна контузения Теодор Тодоров на мястото на Сеганов при сервис на Йосифов. Ебадипур се притесни и атакува в аут за 24-24. Това се оказа ключовия момент в мача. Йосифов целуна топката и заби ас. Преимуществото беше вече на наша страна, В края отново Ебадипур не издържа и изпрати слаб сервис в аут. Скримов си подхвърли перфектно топка и с ас сложи точка на гейма за 28-26.

Световното по волейбол

Третата част се игра точка за точка. Иранците се опитваха да хванат последния влак, но и нашите не искаха мачът да продължи повече от три гейма. Градинаров се пропука и новото влизане на Учиков се получи успешно. Константинов пусна Пенчев на мястото на Братоев и нашата защита се заздрави.

При 20-18 за България иранците успяха да обърнат точката след оспорване. Този път Ебадипур ни разочарова и направи директна точка от сервис за 19-20. Учиков изравни и на сервис застана Скримов. Тодор направи три последователни аса. Две, от които след “чекмедже”. Стигнахме до четири мачбола при 24-20 и последва леко отпускане. Макар, че Братоев се върна не можехме да организираме атака и резултатът стана 24-24. Все пак последните две точки бяха завършени с атаки през блока от Братоев, както заръча Константинов в последния тайм аут.

Двете основни разлики с мача срещу Иран във Варна бяха страхотните сервиси и много по-малкия брой грешки. Това даде самочувствието за силната и мощна игра. В този двубой Маруф не можеше да прави каквото си иска и резултатът е налице.

Две чисти победи срещу САЩ и Канада дават огромни шансове на “лъвовете” за класиране във финалната шестица. Американците имат нужда от само още един успех и могат да си позволят отпускане утре.

Подобни публикации

Leave a Comment