Стартира световното първенство по художествена гимнастика!

световното първенство по художествена гимнастика

След 31-годишно прекъсване България отново приема световното първенство по художествена гимнастика. Между 10 и 16 септември публиката в “Арена Армеец” в София ще гледа елита в спорта, който ще си оспорва медалите 36-ия шампионат на света.

Надпреварата е част от месеца на световните първенства. В рамките на няколко седмици България приема шампионатите по волейбол, гребане и художествена гимнастика.

За последно България е домакин през 1987 г., когато на шампионата във Варна гимнастичките печелят 12 отличия (девет златни, два сребърни и един бронзов медал). Тогава Бианка Панова става и абсолютен световен шампион. Преди това първото домакинство на страната е през 1969 г., пак във Варна, когато отново българският тим е начело в класацията по медали.

“Ще станем свидетели на едно много силно световно първенство. При всичките ни конкуренти има един по-особен заряд, че идват в България. Всички знаят, че този спорт тук е на особена почит. За всеки наш конкурент ще е въпрос на чест да победи България пред собствената й публика”, каза президентът на българската федерация Илиана Раева.

световното първенство по художествена гимнастика

Тя очаква силна конкуренция по време на световното. Според нея в надпревара ще участват състезателки, които ще са много мотивирани да победят българските гимнастички на тяхна територия.

Трите български гимнастички, които ще участват в индивидуалната надпревара, започват днес. Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн са в последния поток, който стартира в 17.10 ч. В първия ден са съчетанията с обръч. Калейн е със стартов №12, Владинова е 14-а, а Тасева – 16-а.

Тасева и Владинова ще участват още на бухалки (в сряда), а трите ще се впуснат и на топка и ленти. Гимнастичките трябва да изиграят десет съчетания за отборната надпревара, като за крайния сбор се зачитат осемте най-високи оценки. Калейн и Владинова ще играят по три уреда в квалификациите, а само Тасева ще изпълни четири композиции.

Индивидуалната надпревара е до 14 септември, а в последните два дни от турнира е битката при ансамблите.

С пет медала в последните две световни първенства България започва първенството с много надежди. Преди две години в Пезаро ансамбълът взе сребро в многобоя и бронз на три топки и две въжета още в първото си голямо първенство.

Бронзът на Невяна Владинова на топка беше светлият лъч в индивидуалната надпревара.

Последният златен медал за българската гимнастика е от шампионата през 2014 г. в Измир, когато ансамбълът стана пръв в многобоя. Това не притеснява Илиана Раева, която още на европейското първенство заяви, че целият отбор мисли за световното.

“И на това европейско първенство се видя, че има България и останалите отбори”, каза Раева.

В индивидуалната надпревара рускините Дина и Арина Аверина са смятани за основни фаворити заедно с представителката на Израел Линой Ашрам. Веднага зад тях са българките Катрин Тасева и Невяна Владинова.

Подобни публикации

Leave a Comment