България загуби нелепо от Австралия с 0-3 в среща от турнира Лигата на нациите

турнира Лигата на нациите

България загуби неочаквано с 0-3 (23-25, 23-25, 24-26) от Австралия петия си мач от турнира Лигата на нациите. Основният разпределител Георги Братоев се контузи и не се знае, колко време няма да може да играе. Победата е първа за “кенгурата” в турнира.

Нашите волейболисти никога не бяха губили от този съперник. Австралийците имаха само два спечелени гейма и се очакваше да спорят с Южна Корея за последното 16-то място.

Пламен Константинов пусна в игра Николай Пенчев и Илия Петков на местата на Тодор Скримов и Виктор Йосифов. Теодор Салпаров въобще не се появи в игра и беше заменен от второто либеро Владислав Иванов. Наставникът вероятно пазеше силите на най-добрите си играчи за утрешния мач с Русия.

Австралийците започнаха много стегнато. Те заложиха на мощни атаки, като много често се стараеха да търсят блока. Защитата им беше добре подредена и често вадеше трудни топки. “Кенгурата” биеха много силен сервис без да се притесняват от многобройните си точки.

От другата страна имаше организиран хаос. Дълго време най-резултатен беше Николай Пенчев, който в същото време поемаше основаната тежест при посрещането. Николай Учиков не получаваше много топки. В края мача малко неочаквано той се оказа с най-много точки 11.

Гостите натрупаха малка преднина в началото. На първата почивка водеха с 8-6, а на втората с 16-14. В края на първия гейм нашите съвсем се отпуснаха и преднината стана 23-19. Опитите за обрат бяха пропилени с един сбъркан сервис и австралийците завършиха със сигурна атака през центъра за 25-23.

турнира Лигата на нациите

Втората част беше почти копие на първата. “Кенгурата” дръпнаха с малко в началото. Но след второто прекъсване успяхме да обърнем и поведохме с 19-16. Тогава последваха грешки от сервис и отлична защита на гостите и неусетно резултатът стана 20-22.

Пламен Константинов пусна Виктор Йосифов и се достигна до равенство. За съжаление австралийците реализираха следващата си атака и направиха. Новото 23-25 стресна публиката.

Българският селекционер остави Йосифов на площадката и вкара Тодор Скримов на мястото на Розалин Пенчев. Това преобрази играта на българите. Те дръпнаха в началото на третия сет.

При резултат 7-6 разпределителят Георги Братоев стъпи лошо и беше изнесен на носилка от залата. Това помрачи и без това лошото настроение на българските волейболисти.

Въпреки това те водеха през цялото време. В края на гейма разликата беше 3 точки 20-17. Тогава Скримов сбърка една атака. След това двата отбора си размениха грешни сервиси. Като вчера в петия гейм, сега стигнахме до два сетбола при 24-22. Тогава се случи необясним срив. Българите не можеха да организират атака и подари четири точки на противниците си. Теодор Салпаров разгряваше, но вече нямаше кога да бъде пуснат в игра.

Австралийците не можеха да повярват как са спечелили. А разочарованата публика в залата гледаше с недоумение.

Този резултат сериозно компрометира шансовете на българските волейболисти за участие във финална шестица. Сега те ще трябва по-скоро да избегнат възможността да се класират последни от четирите отбора, които могат да изпаднат. Другите три са Канада, Австралия и Южна Корея.

 

Подобни публикации

Leave a Comment