Култова вечер с ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

21-ви април 2018 г. е паметна дата в историята на българския рок. Четири групи, придобили култов статус през годините – ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ – се обединиха за един общ концерт. Историческото събитие обхващаше основоположниците на българския ню уейв и пънк, които за първи път се събираха на една сцена в този състав. Допълнителен нюанс бе фактът, че през настоящата година и четирите групи навършват 30 години от създаването си. По предварителна информация на сцената трябваше да се качат оригиналните състави на бандите, разбира се, до колкото това е възможно, и за определени песни. Над 40 музиканти щяха да се изявят пред публиката, което превръщаше концерта в едно от най-мащабните събития, свързани с българската рок музика.

21.04.2018 КОЛЕКЦИЯ ВИДЕО КЛИПОВЕ ОТ КОНЦЕРТА НА НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и ХИПОДИЛ

За домакин на мероприятието бе определена зала Арена Армеец – достатъчно голяма, за да поеме събитие от подобен характер. Интересът към концерта бе голям, но нямаше как да бъде иначе, при положение, че едва ли щеше да се повтори някога точно в този вариант и с тези музиканти. Организаторите бяха предвидили отваряне на вратите в 17:30 – час и половина преди първата група да се качи на сцената, с цел да се предотврати струпване на фенове и да се избегнат усложнения при влизането. Отделно от това посетителите ги очакваха и някои приятни изненади.

Към 18:30 пред залата имаше доста хора, които предпочитаха да подгреят на въздух и да се възползват от прекрасното време. Организацията бе на ниво, влизането ставаше безпроблемно. Освен тоалетните в залата, организаторите бяха предвидили и химически тоалетни извън помещението. Във фоайето имаше щанд с артикули на групите и музикантите. Баровете – разположени във фоайето и в залата, достатъчно на брой – предлагаха напитки от алкохолен и безалкохолен характер. От двете страни на сцената бяха поставени два екрана, а зад самата сцена имаше видеостена. За онези, които нямаше как да присъстват, бе предвидено онлайн излъчване срещу заплащане.

Изявите на участниците започнаха по график. Точно в 19:00 на сцената в пълния си блясък и състав се качиха НОВА ГЕНЕРАЦИЯ и стартираха ударно – със “Страх 2” и “Скорпионите танцуват сами”. С нелеката задача да замести рано напусналия този свят Димитър Воев бе натоварен Тери – познат ни от някои други култови формации. Фронтменът даде най-доброто от себе си и се справи доста убедително.

 

Дарк уейв настроението заля все още не многобройната публика, която умело импонираше на групата, припявайки и танцувайки. Постепенно, обаче, в хода на изпълнението зрителите се увеличиха, а между песните Тери повтаряше: “Все повече ставате! Благодарим ви!”. Музикантите се постараха да ни предадат посланията на не толкова лесно смилаемата музика на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, раздавайки се до последно, и успяха. Единственият проблем, с който нямаше как да се справят, бе озвучаването. Въпреки усилията на организаторите, имаше проблеми със звука, които така и не бяха разрешени до края. Но това не попречи особено на присъстващите да се насладят на изявата и да изпратят със заслужени аплодисменти групата.

Сетлист:

“Страх 2”
“Скорпионите танцуват сами”
“Градината на света”
“Човекът змия”
“Арлина”
“100 години”
“Нарцис”
“Бездействие”
“Тъмна земя”
“Изповед”
“Само двама”

Втори по ред трябваше да излязат РЕВЮ. Още тук стана ясно, че графикът няма да бъде спазен – в 20:00, което бе предварително обявения час, още звучеше музика и нямаше никой на сцената. Около 20:10 в залата притъмня и музикантите се появиха под звуците на откриващото парче – “Мухите” от последния им засега албум “Революция”. Зрителите вече бяха изпълнили залата и успяха да се насладят на едно чудесно представяне. Васил Гюров и компания се постараха да демонстрират най-доброто, на което са способни, като за някои песни към групата се включи челистката Маги Петрович. На видеостената зад сцената пък се прожектираха клипове с текстовете на някои песни на групата, а на китарата на Гюров бе изписано: “Save Koral”, подчертавайки гражданската му позиция.

За изпълнението на “Орлов мост” РЕВЮ бяха подпомогнати от Сърмата Хари. Специален гост на шоуто на бандата бе Милена Славова, чиято поява взриви залата. Тя изпълни две песни с групата – “Цветя от края на 80-те” и “Ала-бала”. Изявата на РЕВЮ приключи с емблематичния хит “Директор на водопад”, след който групата се оттегли, сподирена от мощни възгласи и овации.
И тук дойде моментът за първата изненада. Милена се върна на сцената заедно с групата си и ни подари 2 истински класики – “Истина” и “Ха-ха”, изпълнени и с помощта на цялата зала.

Сетлист РЕВЮ&Милена:

“Мухите”
“Волни до гроб”
“Чичо”
“Закуска”
“Орлов мост”
“Шарената сянка”
“На Чочо бара”
“Цветя от края на 80-те”
“Ала-бала”
“Ралица”
“Директор на водопад”

“Истина”
“Ха-ха”

ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

Поредната почивка бе използвана от повечето зрители за освежаване преди очертаващата се вихрушка, защото предстояха изпълненията на КОНТРОЛ и ХИПОДИЛ. Малко преди 22:00 легендарните пънк машини КОНТРОЛ завладяха сцената с лудо интро и визуализации и още от началото не проявиха никакви компромиси, а забиха здраво. “Не съм нормален”, “Булка”, “100-150”, “Обичам те, мила” – популярните песни се редяха една след друга, а публиката полудяваше все повече и повече. Ексцентричните музиканти демонстрираха отлична форма, а вокалистът Иван Гатев не спираше да снове по сцената и да подканя зрителите към забавление и купон, като успя да вдигне и седящите по трибуните. Допълнителен бонус беше и завръщането на легендата на КОНТРОЛ – самия Краси Неделин – Крезо, чийто клавир балансира звука на групата и ни върна в годините на златното й звучене.

Градусът на позитивните емоции бе допълнително повишен от кавъра на ЧУВАЛ ЧУВАЛ “Твърде съм красив”, изпълнен безупречно. Безкрайният празник, който представлява творчеството на КОНТРОЛ, нямаше как да мине и без Кольо Гилъна. Емблематичният фронтмен бе представен от колегата си Гатев, а появата му предизвика изключително положителна реакция от страна на присъстващите. Вокалистът изпълни хитовите “Апатия/Seek And Destroy”, “Леле како” и “Най-щастливият ден”. Феновете също взеха дейно участие в изпяването на парчетата и след края им изпратиха подобаващо музикантите.

Сетлист:

“Не съм нормален”
“Булка”
“100-150”
“Обичам те, мила”
“Ти още ли си тука”
“Алкохол блус I”
“Алкохол блус II”
“Герой”
“Винаги готови”
“Твърде съм красив” (кавър ЧУВАЛ ЧУВАЛ)
“Отивам там”
“Бий хлапето”
“Апатия/Seek And Destroy”
“Леле, како”
“Най-щастливият ден”

Времето напредваше и ето, че дойде моментът за последната група за вечерта – ХИПОДИЛ. Преди тяхната поява обаче на сцената излезе един малък барабанист и демонстрира завидни умения за възрастта си. Публиката му импонира и му се зарадва, което допълнително повиши позитивната атмосфера, властваща в залата от началото на събитието.

Около 23:00 Светльо, Венци Мицов и останалите завзеха сцената и бяха посрещнати от врящ котел. ХИПОДИЛ представиха сравнително стегнат сет, съпътстван и от технически проблеми, познато сценично поведение и похвати и пълно себераздаване. След третата песен Светльо се пошегува: “Това беше от нас за тази вечер. Довиждане!” – реплика, която повтори още 2-3 пъти в хода на изявата. Естествено, никой не му повярва и веселбата продължи. Прозвучаха хитови парчета като “Скакауец”, “Алкохолен делириум”, “Момичето”, “Жената”, “Нова градска песен”, Овци”, “Облаци”. Специално за концерта ХИПОДИЛ бяха ангажирали брас секция, водена от известния тромпетист Михаил Йосифов, която се вписа ненатрапчиво в звученето.

Зрителите мощно импонираха на групата, и въпреки, че силите им бяха на привършване, искрено се забавляваха. За десерт ХИПОДИЛ бяха оставили 2 култови класики – “PVC” и “Бате Гойко”, които бяха изпълнени като бис. Феновете събраха последните си сили и пяха с пълно гърло любимите си хитове, подскачайки в ритъма на познатите хитове. И след края им всичко приключи с поклон на групата и мощни овации от присъстващите.

Сетлист:

“Сутрин го навира”
“Момичето”
“Жената”
“Бабата”
“Скакауец”
“Алкохолен делириум”
“Овци”
“Нова градска песен”
“Облаци”
“Чифт очи”
“Химна”
“Нищо”
“Като слънце”
“Ицо Петрофф”
“Д’ска”
“Въжен”
“Отнесен”
“Хиподили”

Бис:
“PVC”
“Бате Гойко”

ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ

Изминалото събитие показа, че такъв тип концерти имат място на българската музикална карта. Радващо е, че български банди успяват да напълнят зала като Арена Армеец. Вярваме, че е възможно повторение и се надяваме това да се случи, ако може – по-скоро.

 

 

Подобни публикации

Leave a Comment