Завърши Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки ISU WJFSC 2018

Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки

Саша Фейгин с най-силен резултат за България на Световно за юноши през 21-и век

Александра Фейгин записа най-силния резултат за България на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки през 21-и век. Фигуристката се класира на 15-ото място в страхотна конкуренция. За последно влизане в топ 20 на шампионати за юноши и девойки има Христина Василева, която е 19-а през 2000 и 2001 година. Напомням, че през 2001-а домакин отново беше София.

В новата си волна програма по музика от „Лешникотрошачката“ Саша изпълни седем тройни скока, което вероятно българин никога не е правил на Световно.

„Доволна съм от представянето си, но имах грешки, които трябва да изчистя. Целта ми беше да вляза на финала. Знам, че хората разчитат на мен за успехи в този спорт и затова трябва да работя, за да се подобрявам в техническо отношение и в представяне. От притеснение на моменти забавих скоростта, но вече трябва да свикна с такива големи зали. Благодаря на публиката за подкрепата, тя много ми помогна“, каза Фейгин след участието си.

Александра Трусова донесе четвърта титла на Русия на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки

Александра Трусова спечели световната титла по фигурно пързаляне за девойки на шампионата на света в София. Така Русия ще си тръгне от столицата ни с пълен комплект златни медали. В класирането следват сънародничката й Альона Косторная и японката Мако Ямашита. „Сборная“ взе общо девет от възможни 12 медала. За последните 10 години Русия спечели осем Световни при девойките.

Трусова стана първата жена в историята с два чисти четворни скока – салхов и тулуп, като тулупът не беше приземяван чисто досега. Тя получи 153.49 точки за волната си програма и сбор от 225.52 точки. Така разби рекорда на Алина Загитова от Световното преди година – 208.60 точки. Още по-впечатляващ е резултатът на 13-годишната състезателка за техника – 92.35 точки. За сравнение Загитова стана олимпийска шампионка преди седмици със 81.62 точки.

Втора в класирането, също с много силен резултат, е Альона Косторная – 207.39 точки. Двете момичета тренират заедно в групата на Етери Тутбердзе, където са още Загитова и Евгения Медведева. В София те са с треньорите Сергей Дудаков и Данийл Глейхенгауз.

За четвърта поредна година Япония има медалистка – този път Мако Ямашита. Фаворитката за отличие Рика Кихира е осма, след като отказа първите два скока, които по план бяха тройни аксели.

 

Leave a Comment