Йорданка Фандъкова участва в откриването на Световното младежко първенство по фигурно пързаляне

Световното младежко първенство по фигурно пързаляне

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе сред официалните гости по време на откриването на Световното младежко първенство по фигурно пързаляне. На семплата церемония в зала “Арена Армеец” деца от школите представиха спиращи дъха изпълнения, преди най-добрите на планетата да започната петдневните си надпревари.

Шампионатът е част от календара на инициатива София – Европейска столица на спорта.

“Виждаме истинска феерия в залата. За нас е чест да посрещнем най-добрите млади фигуристи на света за пети път в София и за първи път в най-голямата зала на България и то в годината, когато градът ни е Европейска столица на спорта. Фигурното пързаляне не е само спорт, то е и изкуство, привличащо милиони млади хора на планетата. И тук, в София, ледените пързалки са пълни с деца всяка зима и това говори за огромната популярност на този спорт. Пожелавам успех на бъдещите звезди на фигурното пързаляне,” каза в приветствието си Йорданка Фандъкова.

Световното младежко първенство по фигурно пързаляне

След нея топли думи към присъстващите в залата отправиха Татяна Йорданова – президент на Българска федерация кънки и Александър Лакерник – представител на Международния кънки съюз (ISU). Шампионатът ще продължи до неделя, 11 март. За медалите ще спорят 186 състезатели от 45 държави – 17 спортни двойки, 29 танцови дуета, 45 девойки и 49 юноши.

При юношите фаворити за медалите са Алексей Красножон (САЩ), Камдън Пулкинен (САЩ) и Мицуко Сумото (Япония). Бронзовият медалист от 2016 година Томоко Хиваташи (САЩ) също ще участва в София. Всички медалисти от миналогодишното юношеско първенство вече се състезават при мъжете.

При девойките за титлата ще спорят Александра Трусова (Русия), Альона Косторная (Русия) и Рика Кихира (Япония). Трусова изпълни четворен салхов по време на първенството на Русия миналия месец.

Сред участниците при спортните и танцовите двойки личат имената на представителите на Русия Даря Павлюченко/Денис Ходикин и шампионите от финала на Гран При Анастасия Скопцова/Кирил Алешин. Четирима състезатели ще представят България. При девойките ще стартира Александра Фейгин, при юношите Александър Златков, а при танцовите двойки – Яна Божилова и Калоян Георгиев. Награден фонд от 138 500 долара ще се разделят първите пет в крайното класиране на всяка група.

Шампионите при юношите и девойките ще получат по 10 хиляди долара, а при двойките – по 15 хиляди долара.

Leave a Comment