11 февруари DIEMA XTRA Sofia Open 2018 – Резултати

Башич

Квалификантът Мирза Башич е шампион на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Квалификантът Мирза Башич спечели DIEMA XTRA Sofia Open 2018.  Босненецът се наложи в зрелищен финал над румънеца Мариуш Копил със 7-6(6), 6-7(4), 6-4. Повече от 8 хиляди зрители станаха свидетели на агресивна и оспорвана игра.

Башич е вече е под №76 в света, след като в началото на надпреварата беше №134. Той спечели 7 мача. Босненецът спечели първа титла от ATP в кариерата си. Той наследи на трона българския №1 Григор Димитров. Двата му загубени сета бяха от Александър Лазов и на финала.

Копил също направи забележителен прогрес и изравни най-доброто си постижение №74.

Първият гейм продължи малко повече от 1 минута. Башич се смути при първия си сервис, но успя бързо да изравни. В третата партия босненецът достигна до три точки за пробив. Копил отрази първите две, но сбърка в мрежата и брейкът за Башич стана факт след 6 минути игра.

В петият гейм отново можеше да се стигне до брейк, но силните сервиси на Копил обърнаха резултата.

Румънецът върна пробива в последния възможен момент за 5-5. Той стигна до тройна точка за брейк. Башич не можа да вкара втория си сервис при последната възможност и сбърка при разиграването.

Закономерно се стигна до тайбрек. В него Копил дръпна с 4-1, но като вчера, Башич се върна и след две грешки на съперника си взе сета с 8-6 за 47 минути. Точките бяха 41-39.

Копил проби в първия гейм на втория сет, след като успя да пласира хубави ретури на силния първи сервис на съперника си.

Последваха силни сервиси геймове. Башич огледално на първия сет се спаси в последния момент с пробив за 5-5. Босненецът успя да разбие играта на Копил на мрежата и пусна страхотни минаващи.

DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Във втория дълъг гейм на мача румънецът, притиснат до стената беше много по-добър и след още 50 минути се стигна до трети сет.

Третата част продължи в същото русло. Двамата сервираха страхотно, особено Копил. Но Башич отговаряше с по-технична и точна игра при дългите разигравания.

Пробивът стана в деветия гейм. Копил спаси две брейк точки със сервис, но после направи двойна грешка и се притесни. Башич натисна и поведе с 5-4.

В последния сервис гейм Копил опита някаква съпротива, но трябваше да преклони глава след 4-6 за 2 часа и 17 минути.

Бразилецът Карлош Бернардеш спази традицията и ръководи финала много точно и безпристрастно.

Хаасе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робин Хаасе и Матве Миделкооп спечелиха турнира на двойки на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Робин Хаасе и Матве Миделкооп спечелиха турнира на двойки на Sofia Open 2018. Холандците победиха в равностоен финал на Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия) с 5-7, 6-4, 10-4. Mачът продължи 1 час и 13 минути. Така купата ще отпътува за страната на лалетата, където е следващият голям турнир на ATP, този в Ротердам.

Независимо, че почти във всеки гейм имаше възможности за брейк, първият пробив стана в седмата партия. Тогава холандците спечелиха решителната точка след 40-40.

Австрийско-хърватският дует се върна веднага, макар след реализиране на третата брейк точка. Те сервираха страхотно в следващите си два гейма, използвайки заучени комбинации сервис мрежа със завършване по много къс диагонал.

Холандците залагаха повече на игра от задната линия, като Хаасе пусна няколко страхотни минаващи по правата. Но при третите сервиси на Хаасе в сета Мектич и Пея дръпнаха с 0-40 и със страхотен синхрон на мрежата спечелиха първия сет със 7-5 за 35 минути.

Във втората част отново първия пробив беше за холандците. Тогава се пропука подаването на Мектич и след отличен удар по правата на Хаасе резултатът стана 3-2.

Това се оказа достатъчно за холандците да изравнят сетовете след 6-4 за 29 минути. Последната точка беше завършена зрелищно от Хаасе след много добро тактическо разиграване на Миделкооп.

В решителния дълъг гейм инициативата в начало беше на страната на Мектич и дръпнаха с 4-2. След това холандците бяха безапелационни и след няколко отлични отигравания на Хаасе взеха последните 8 точки в мача.

ЦЕНТРАЛЕН КОРТ:
(4) Хаасе (Холандия) / Миделкооп (Холандия) – (2) Мектич (Хърватия) / Пея (Австрия) 5:7, 6:4, 10:4 завършил

Мирза Башич (Босна и Херцеговина) – Мариус Копил (Румъния) 7:6(6), 6:7(4), 6:4 завършил

 

Подобни публикации

Leave a Comment