10 февруари DIEMA XTRA Sofia Open 2018 – Резултати

DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Мариус Копил победи Йозеф Ковалик и е финалист на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Мариус Копил е първият финалист на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Румънецът се справи лесно със словашкия квалификант Йозеф Ковалик със 6-4, 6-2 за 1 час и 16 минути. Утре той ще играе финал с победителя от мача Стан Вавринка (Швейцария) – Мирза Башич (Босна и Херцеговина), който започва в 18:10 часа.

Мачът започна с пробив за Копил още в първия гейм. Той взе подаването на съперника си на 30 и мощна игра диктуваше събитията на корта.

В третата и деветата партия имаше нови възможности за брейк, но Ковалик успя максимално да удължи сета до оптималното за него 4-6 след 41 минути.

Във втората част решителният пробив за румънеца дойде в третия гейм. И отново това стана на 30.

Това на практика сломи Ковалик въпреки опитите на публиката да го върне в мача. Копил поведе с 4-1 след нов брейк на нула.

До края словакът успя да вземе 6 точки, но беше очевидно, че полуфиналът на такъв турнир е прагът на възможностите му.

Така Мариус Копил ще играе утре в решителната среща за титлата на Sofia Open 2018.

хаасе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Робин Хаасе и Матве Миделкооп ще спорят за титлата на двойки на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Холандците Матве Миделкооп и Робин Хаасе се класираха за финала на турнира на двойки на Sofia Open 2018. Те се наложиха в атрактивен мач над Скот Липски (САЩ) и Дивиж Шаран (Индия) със 6-4, 6-2 в мач продължил 52 минути. Утре на финала поставените под №4 ще играят с воадчите на долната половина от схемата Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия). Срещата ще започне преди решителния двубой на сингъл.

Срещата започна с два пробива за холандците, които бързо дръпнаха с 3-0. Двойката Липски – Шаран обича да играе атакуващо, като двамата се изтеглят напред при всяка възможност. Миделкооп и Хаасе изпълняват по-добри начални удари, предпочитат да се защитават от задната линия. Двете противоположни тактики доведоха до много зрелищни разигравания.

Липски и Шаран успяха да се върнат и дори да изравнят. Но сервисът на индиеца беше пробит отново и за опитни играчи като холандците не беше проблем да спечелят частта с 6-4 за 29 минути.

Вторият сет започна с пробив. Липски се пропука и фаворитите бързо поведоха с 2-0. В третия гейм представителят на индийската школа Шаран за първи път в мача взе подаването си. Но това се оказа само временно съживяване и Липски отново се провали при сервирането си. Последваха няколко хубави разигравания и успех за Миделкооп – Хаасе за още 22 минути и 6-2.

Така опитните холандци завоюваха трети успех на Sofia Open 2018 и си осигуриха вече 14,280 Евро. Липски и Шаран ще си разделят 7,740 Евро и ще добавят 90 точки за световната ранглиста.

Победителите в утрешния финал ще бъдат възнаградени с 27,170 Евро и 250 точки. Загубилите ще добавят по 150 точки за световната ранглиста.

Башич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мирза Башич надигра Стан Вавринка и е на финал на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Став Вавринка участва в още едно шоу в “Арена Армеец”, но отпадна на полуфинал на Sofia Open 2018. Швейцарецът отстъпи пред над квалификанта от Босна и Херцеговина, Мирза Башич със 6-7(6), 4-6. Утре Башич ще играе с победителя от първия полуфинал Мариус Копил от Румъния. А Стан ще отпътува за Ротердам, където може да срещне излекувания Григор Димитров.

Мирза Башич не се притесни от именития си съперник и започна срещата със самочувствие. Той импонираше на играта на Вавринка и в не малко случаи успяваше да го надиграе .

Швейцарецът видя, че среща съпротива и му трябваше известно време да влезе в ритъм. Във втория и третия гейм и двамата имаха по една възможност за пробив, която не реализираха. До 6-6 точките за Башич бяха с 4 повече – 35 на 31.

Тайбрекът се превърна в истински трилър. Башич направи мини пробив, но се притесни и изостана с 1-4. Вавринка отговори с двойна грешка за 4-4. Това върна самочувствието на босненеца, който стигна до два сетбола. При тях разиграванията бяха страхливи и по-опитният швейцарец ги взе. И отново Вавринка направи двойна грешка. Публиката подкрепи мощно Башич, който отговори с неспасяем сервис и спечели сета след 8-6 в тайбрека за 55 минути.

В началото на втория сет Вавринка печелеше по лесно геймовете, докато Башич беше притиснат и едва ги измъкваше. В петата партия швейцарецът взриви трибуните с две страхотни отигравания, стигна до 3 точки за пробив и грешка на босненеца му донесе изглеждащия така важен брейк.

Стан реши да си почине в ледващия гейма на Мирза и го даде на нула. Това му изигра лоша шега, защото Башич игра страхотно в следващата партия и успя да върне пробива след 10 разигравания.

Вавринка се смути и босненецът противно на всички очавания проби още един път и взриви “Арена Армеец”.

Съдия на стола беше емблематичният французин Рено Лихтенщайн, който ръководи срещата изключително авторитетно.

ЦЕНТРАЛЕН КОРТ:
Мариус Копил (Румъния) – Йозеф Ковалик (Словакия) 6:4, 6:2 завършил
Липски (САЩ) / Шаран (Индия) – Хаасе (Холандия) / Миделкооп (Холандия) 4:6, 2:6 завършил

Стан Вавринка (Швейцария, №1) – Мирза Башич (Босна и Херцеговина) 6:7(6), 4:6 завършил

Подобни публикации

Leave a Comment