9 февруари DIEMA XTRA Sofia Open 2018 – Резултати

DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Мариус Копил елиминира №3 Жил Мюлер и е на 1/2-финал на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Мариус Копил елиминира №3 Жил Мюлер от Люксембург и се класира за полуфинал на DIEMA XTRA Sofia Open 2018. Румънецът изненада специалистите и се наложи със 6-4, 6-4 за 1 час и 21 минути игра. Утре той ще играе с победителя от втория двубой за деня между квалификанта Йозеф Ковалик от Словакия и кипърския “пират” Маркос Багдатис. Така вече е сигурно, че в неделния финал ще играе поне един непоставен.

В първия сет и двамата печелеха много лесно подаванията си, като до 4-4 Копил беше спечелил само една точка, когато посреща, а Мюлер 3. В деветия гейм представителят на Люксембург започна да греши и румънецът се възползва и го проби. След това Копил лесно затвори частта с гейма на нула за 32 минути.

Вторият сет завърши с идентичен резултат и пробивът отново стана в деветия гейм. Но вече разиграванията бяха по-дълги и в първите две партии и двамата имаха възможности за брейк. Мюлер беше по агресивен, но бъркаше на в на пръв поглед спечелени разигравания. Във фаталния гейм той сбърка 4 топки и накрая беше наказан със страхотен минаващ удар. В последната партия неспасяемите сервиси осигуриха мястото на полуфинала на румънеца. Този сет се игра 49 минути и в него имаше общо 72 разигравания. В първия те бяха 46.

Жил Мюлер за поредна година не оправда очакванията на Sofia Open. Идеята да се играе, само когато се сервира се оказва не добра за тази твърда настилка. Мариус Копил беше под №94 преди турнира, но показа качества, които ще му гарантират място сред първите 50 в света в близко бъдеще.

ковалик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квалификантът Йозеф Ковалик повали Маркос Багадтис и е на 1/2-финал на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

“Сега се наслаждавам на атмосферата на централния корт” – каза Ковалик

Квалификантът Йозеф Ковалик се калсира за полуфинал на Sofia Open 2018. Словакът елиминира любимеца на публиката Маркос Багдатис със 7-6(2), 6-4 в мач, продължил 1 час и 53 минути. Това е първи полуфинал от турнир от АТП на словака, който показа мощна и стабилна игра и не се притесни, че публиката в по-голямата си част подкрепя неговия опонент.

Йозеф Ковалик започна турнира като №192 в света, но показа игра и сериозни амбиции за сериозно изкачване нагоре. В началото сервисът доминираше. В шестия гейм словакът достигна до точка за пробив, но чак в осмия успя да направи първия брейк в мача.

Багдатис не се предаде и след 12-точков гейм успя да изравни пробивите. В тази партия Ковалик пропусна първия сетбол в мача.

Въпреки, че Йозеф имаше проблеми при следващото си подаване, се стигна до тайбрек. В него Багдатис загуби концентрация и предаде частта след 6-7(2) и 1 час и 2 минути игра.

Във сет първите три гейма бяха бързи. Но разиграванията бяха дълги и завършваха с променлив успех. Петият гейм беше с 16 разигравания. Багдатис отрази три точки за пробив и по едно време се възмути от движение в ВИП зоната. Кипърецът се обърна на френски към съдията Рено Лихренщайн, изразявайки по балкански своето възмущение.

Ковалик реализира решаващия пробив в деветия гейм. Тогава Багдатис загуби сервиса си и направи непредизвикани грешки, които му струваха мача. “Пиратът” имаше своите шансове в последния гейм, но едно рисковано оспорване от страна на словака показа, че топката е с милиметри вътре. Йозеф реализира втория си мачбол и вдигна победоносно ръце.

Утре Йозеф Ковалик, който е вече №147 в света, ще играе в първия полуфинал срещу румънеца Мариус Копил. Това ще бъде шестият му мач в турнира. Шансът да има и седми е много голям.

Пея

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Никола Мектич и Александер Пея са финалисти на Sofia Open

“Днес изиграхме най-добрия си мач” – каза Никола Мектич.

 

Постаените под №2 Никола Мектич (Хърватия) и Александер Пея (Австрия) се класираха на финала на турнира на двойки. Двамата победиха в зрелищен мач Никълас Мънро (САЩ) и Джон-Патрик Смит (Австралия) със 6-2, 6-4 за 56 минути.

Играта в по-голямата част от времето беше равностойна, но победителите показаха по-голяма зрялост и стабилност. Те бяха по-съсредоточени в решителните точки при 40-40. Както е известно при тандемите не се играе до две точки разлика.

Утре е вторият полуфинал, а в неделя е финалът преди този на сингъл.

Вавринка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стан Вавринка изнесе открит урок на Виктор Троицки

Трикратният победител от турнири от Големия шлем Стан Вавринка се класира за полифинал на Sofia Open 2018. Швейцарецът победи Виктор Троицки (Сърбия) със 6-1, 7-6(3) за 1 час и 24 минути. Мачът имаше две различни лица. В първият сет Вавринка размаза съперника си, а във втория надделя с по-голяма концентрация в края.

Швейцарецът започна ударно с гейм на нула. Това смути Троицки, който направи две двойни грешки и с неуверени отигравания се самопроби. Сърбинът удари ракетата си в земята, което е признак, че тотално е загубил контрол.

Троицки все пак успя да счупи геврека в сета с отлични сервиси в предпоследния гейм. Вавринка затвори частта с няколко отигравания по учебник със 6-1 за 22 минути.

Точките бяха 28-13. Виктор загуби и седемте, когато биеше втори сервис.

Вторият сет беше съвсем различен. Троицки започна с гейм на нула и се успокои. Разиграванията вече станаха равностойни и Вавринка често бъркаше. Виктор проби първи в осмия гейм, реализирайки четвъртата си възможност.

Но швейцарецът се върна веднага. Първо сърбинът направи двойна грешка и се смути. След това Вавринка направи две страхотни разигравания, обръщайки загубени точки.

В тайбрека Троицки започна силно и поведе с 3-0. Едно отсъждане в негова вреда го пречупи и той загуби всички разигравания до края. Троицки дори спечели повече точки в частта, продължила 1 час и 1 минута – 49 на 48.

Утре големият фаворит за титлата Стан Вавринка ще играе на полуфинал с победителят от последния четвъртфинал между квалификанта Мирза Башич (Босна и Херцеговина) и Максимилиан Мертерер (Германия). Мачът ще започне не по рано от 18:10 часа.

Башич

Мирза Башич е съперникът на Стан Вавринка в утрешния 1/2-финал

Мирза Башич стана вторият квалификант, класирал се за полуфинал на Sofia Open 2018. Босненецът победи Максимилиан Мартерер със 6-4, 4-6, 6-3 и утре ще играе със Стан Вавринка. Срещата е с начален час 18:10.

Мачът започна с много мощни сервиси и на двамата. Все пак до пробив в първия сет се стигна. В последния десети гейм Башич успя да вкара добри ретури и накара съперника си да бърка. Босненецът взе сета със 6-4 за 38 минути. Той реализира единствената възможност за брейк в цялата част. Точките при посрещане бяха 7 на 6.

Мартерер проби в началото на втората част. Това се оказа решаващо и той върна сета след 6-4.

В третата част отново сервисите бяха над всичко. Но в осмия гейм Башич успя да реализира втората появила се възможност за пробив. Това се оказа достатъчно и босненецът извика с всичка сила след 1 час и 43 минути.

Мирза Башич влезе в топ 100 след днешната си победа. Той е много агресивен играч и може да създаде главоболия на големия фаворит за титлата Стан Вавринка.

ЦЕНТРАЛЕН КОРТ:
Мариус Копил
(Румъния) – Жил Мюлер (Люксембург, №3) 6:4, 6:4 завършил
Йозеф Ковалик (Словакия) – Маркос Багдатис (Кипър) 7:6(2), 6:4 завършил
Монро (САЩ) / Смит (Австралия) – Мекич (Хърватия) / Пея (Австрия) 2:6, 4:6 завършил

Стан Вавринка (Швейцария, №1) – Виктор Троицки (Сърбия, №6) 6:1, 7:6(3) завършил
Мирза Башич (Босна и Херцеговина) – Максимилиан Мартерер (Германия) 6:4, 4:6, 6:3 завършил

Подобни публикации

Leave a Comment