7 февруари DIEMA XTRA Sofia Open 2018 – Резултати

DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Мариус Копил елиминира поставения под №5 Робин Хаасе

“Чувствам се наистина добре тук”, каза Копил.

 

Мариус Копил взе първия скалп на поставен на Sofia Open 2018, след като се наложи над №5 Робин Хаасе с 7-6(5), 6-4 за 1 час и 17 минути.

В цялата среща сервиращите имаха тотално надмощие, като Копил успя да реализира единствената възможност за пробив, появила се през целия мач. Това се случи в седмия гейм на втория сет. Тогава Хаасе се изнерви и започна да се кара на ракетата си и допусна изоставане от 0-40.

Първият сет се реши с тайбрек. В него Копил направи два мини пробива. Румънецът реализира общо 12 аса, с които на практика не допусна Хаасе дори да си помисли, че може да вземе подаването му.  Холандецът успя да вземе само 7 точки, когато посреща срещу 25 на съперника си.

Копил ще играе утре осминафинал със словенеца Блаж Кавчич, който попадна в основната схема след отказването на корееца Хьон Чун. Евентуалният четвъртфинал в петък на Мариус е с №3 Жил Мюлер (Люксембург).

кавчич

Блаж Кавчич на 1/8-финал на Sofia Open след победа срещу Ласло Джере

Блаж Кавчич победи Ласло Джере в балканското дерби на първия кръг на Sofia Open 2018. Словенецът диктуваше събитията на корта през цялата среща, нещо което не е много видно от резултат 6-4, 6-4.

Мачът започна със серия от три пробива, два в полза на Кавчич и един за Джере. След това двамата намериха сервисите си и до края имаше още един брейк за Кавчич в предпоследния гейм на срещата.

Така словенецът реализира 3 от появилите му се 10 възможности за пробив, докато Джере направи точка само във втория гейм. Сърбинът така и не успя да се добере до нова ситуация за брейк.

Мачът се игра в помощната зала на “Арена Армеец”. Кавчич ще играе утре с румънеца Мариус Копил, който по същото време елиминира в основната зала №5 Робин Хаасе (Холандия).

сепи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безгрешният Андреас Сепи премина през Михаил Южни

“Направих малко грешки и преминах през първия кръг”, каза Сепи.

 

Андреас Сепи победи Михаил Южни с 6-3, 6-4 за 1 час и 13 минути и ще играе утре осминафинал на Sofia Open с поставения под №3 Жил Мюлер от Люксембург. Роденият в Южен Тирол италианец беше много по техничен и точен от своя руски опонент.

Първият сет изглеждаше равностоен до шестия гейм. Тогава точните отигравания на Сепи смутиха руснака и той не можа да спаси втората точка за пробив.

Въпреки надмощието на тиролеца Южни беше на косъм от връщане на брейка. В деветия гейм той достигна до 0-40. Сепи успя да се концентрира и с пет последователни точки затвори частта с 6-3 за 28 минути.

Инерцията доведе до ранен пробив във втория сет. Южни успя да неутрализира със силен сервис две възможности, но при третата беше безсилен. Руснакът не е предаде до края на мача и зрителите станаха свидетели на няколко много оспорвани и технични разигравания. Все пак безгрешната игра на Сепи му осигури място сред първите 16.

мертерер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Максимилиан Мертерер надви Малек Джазири и е на 1/8-финал на Sofia Open

Максимилиан Мертерер победи Малек Джазири със 7-6(3), 6-4 и ще играе във втория кръг на Sofia Open 2018 с португалеца Жоао Соуза, който победи в поненелник втората ракета на България Димитър Кузманов.

Първият гейм се реши с тайбрек. Мертерер имаше по-здрави нерви и успя да го вземе на три.

През втората част тунизиецът достигна до шест възможности за пробив, но не реализира нито една. Германецът успя да направи брейк в седмия гейм при втората ситуация и запази самообладание до края. Той спечели третия си мачбол и това беше точка №78 за него в мача. Джазири завърши със 69 точки.

Срещата се игра в помощната зала на “Арена Армеец” и продължи 1 час и 20 минути.

ДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Александър Донски и Александър Лазов паднаха на двойки, с което приключи българското участие на Sofia Open

Александър Донски и Александър Лазов загубиха мача си на двойки, с което приключи българското участие на Sofia Open 2018. Родната двойка беше равностойна на Джейми Серетани (САЩ) и Сандер Жил (Белгия), но отстъпи с 3-6, 4-6 за 1 час и 12 минути. Нашите сънародници допуснаха общо три пробива – два в първия сет и и още един фатален в последния гейма на мача.

Липсата на синхрон си пролича в решителните моменти, както и смущенията при сервис геймове на Донски, когато той пропускаше да вкара мощния си първи начален сервис. Ключовият момент в мача беше в края на шестия гейм на втория сет. Тогава българите имаха две възможности за пробив, но шансът им попречи да вкарат мача в дълъг решителен тайбрек.

Така българските тенисисти загубиха и осемте срещи, които играха в софийския турнир. И докато в петте срещи по единично имаше някои проблясъци, в тези на двойки липсата на обиграност нямаше с какво да бъде компенсирана.

РОМЕН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ромен Арнеодо и Тристан-Самуел Вайсборн хвърлиха бомбата в турнира на двойки

Ромен Арнеодо от Монако и Тристан-Самуел Вайсборн от Австрия хвърлиха бомбата на турнира на двойки на Sofia Open 2018. Двамата изиграха отличен тактически мач и изхвърлиха фаворитите за титлата и поставени под №1 Марчин Матковски (Полша) и Айсам-Ул-Хак Куреши (Пакистан). Победителите не можаха да направят нито един пробив, спечелиха по-малко точки, но се наложиха с 7-6(4), 1-6, 10-8 за 1 час и 28 минути игра. Точките са 62 на 70.

Зрелищният двубой се игра в помощната зала на “Арена Армеец” и мина под сянката на пресконференцията на Стан Вавринка и последния мач с българско участие на Донски и Лазов.

Арнеодо и Вайсборн направиха всичко възможно да докарат нещата до дълъг решителен тайбрек и в него каквото сабя покаже. Те успяха да измъкнат първия сет с тайбрек спечелен на 4 за 47 минути.

След това предадоха почти без бой втората част, запазвайки сили за последния гейм, който се играе при двойките до 10. Арнеодо и Вайсборн допуснаха изоставане в началото, но след това изравниха за 5-5. В 16-а точка те достигнаха до втори мини брейк и реализираха втория мачбол.

БАГДАТИС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маркос Багдатис пречупи “щастливеца” Салваторе Карузо

“Беше много трудно начало, но съм щастлив” – каза Багдатис.

 

Маркос Багдатис и “лъки лузъра” Салваторе Карузо изиграха зрелищен и красив мач, след който беше излъчен последният осминафиналист на Sofia Open 2018. Кипърският “пират” се наложи със 7-6(4), 6-3 за 1 час и 42 минути, въпреки че в началото създаде впечатление на незаинтересован.

Той ще играе утре с №2 в схемата – Адриан Манарино (Франция). Мачът е трети на централния корт и ще започне около 16:00 часа.

Маркос започна срещата разконцентрирано и допусна ранен пробив. Карузо беше разбрал сутринта, че ще играе след отказването на болния Михаил Кукушкин. Италианецът показа, че е качествен тенсисист и беше амбициран да спечели.

Багдатис заздрави много защитата си и предизвика много дълги разигравания, в голяма част от които се ограничаваше само да връща. Това му донесе рибрейк и първия сет трябваше да се реши в дълъг гейм.

В него последното равенство беше при 3-3. Тогава кипърецът направи мини пробив и го затвърди с два аса. Карузо заби един страхотен сервис, но сбърка следващата топка и предаде сета след 1 час и 5 минути игра. Ситуацията на корта остана същата през втората част. Но Багдатис успя да пробие първи и да пречупи съперника си. Карузо загуби увереност и след втори пробив за 6-3 всичко приключи. Вторият сет продължи 34 минути.

ковалник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квалификантът Йозеф Ковалик е първият четвъртфиналист на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

Квалификантът Йозеф Ковалик спечели словашкия сблъсък срещу Лукаш Лацко и стана първият четвърфиналист на Sofia Open 2018. Мачът се игра в помощната зала на “Арена Армеец” и завърши при резултат 6-4, 2-6, 7-5, като премина през серия от обрати.

В първият сет се изиграха два много дълги гейма. Лацко отрази две точки за пробив в третия, а в десетия нещата се обърнаха и Ковалик загуби подаването си след третата възможност и общо 14 разигравания.

Противно на очакванията Ковалик не се предаде и с два ранни брейка бързо натрупа преднина от 4-0 във втората част. Йозеф можеше да пробие още веднъж в седмия гейм, но тогава Лацко се опъна, спаси три сетбола и си взе подаването след 16 разигравания. Веднага след това Йозеф беше безапелационен и затвори частта на нула след 6-2 за 32 минути.

Третият сет беше много драматичен. Лацко проби за 2-0 и контролираше нещата, достигайки до сервис гейм за мача при 5-3. Той имаше мачбол, но Ковалик го спаси и дори успя да върне пробива.

Това пречупи Лацко и след още един брейк за 6-5 Ковалик завърши обрата. В последния гейм на мача драмата беше пълна Лукаш имаше две възможности да се спаси и да прати сета в тайбрек, но Йозеф реализира първия си мачбол и затвори срещата след 2 часа и 9 минути игра.

Ковалик ще играе следващия си мач в петък срещу победителя от двубоя Адриан Манарино – Маркос Багдатис. Това ще бъде пети двубой в турнира на стартиралия от квалификациите словак.

ЦЕНТРАЛЕН КОРТ:
Робин Хаасе (Холандия, №5) – Мариус Копил (Румъния) 6:7(5), 4:6 завършил
Михаил Южни (Русия) – Андреа Сепи (Италия) 3:6, 4:6 завършил
Донски / Лазов – Серетани / Жил 3:6, 4:6 завършил
Маркос Багдатис (Кипър) – Михаил Кукушкин (Казахстан) отменен (отказ на Кукушкин)

Маркос Багдатис (Кипър) – Карузо(Италия) 7:6(4), 6:3 завършил
Филип Колшрайбер (Германия, №4) – Мирза Башич (Босна и Херцеговина) 5:7, 6:7(5) завършил

КОРТ 1:
Ласло Джере (Сърбия) – Блаж Кавчич (Словения) 4:6, 4:6 завършил
Максимилиан Мартерер (Германия) – Малек Жазири (Тунис) 7:6(3), 6:4 завършил
Матковски / Куреши – Арнеодо / Вайсборн 6:7(4), 6:1, 8:10 завършил
Хаасе / Миделкооп – Троицки / Зимонич 6:4, 6:4 завършил

Лукаш Лацко (Словакия) – Йозеф Ковалик (Словакия) 6:4, 2:6, 5:7 завършил
Линдстед / Нестор – Ирлих / Пецчнер 3:6, 7:6(5), 10:5 завършил

Подобни публикации

Leave a Comment