14.05.2017 DEEP PURPLE отново разтърсиха София!

DEEP PURPLE

“Старата любов ръжда не хваща” – общо взето така можем да опишем седмия концерт на рок динозаврите DEEP PURPLE у нас. И друг път сме говорили по този въпрос – това е вероятно най-обичаната рок група в България и колкото и пъти да се връща тук (и не само тя, но и всички банди и изпълнители, имащи нещо общо с нея през годините – Ritchie Blackmore, WHITESNAKE, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner и т.н.), залите, стадионите и площадите винаги ще бъдат пълни. Ръжда ли? Каква ти ръжда! Снощи “Арена Армеец” се пръскаше по шевовете, концертът беше разпродаден отпреди месеци, включително и допълнително пуснатите в продажба билети с ограничена видимост, а около 17 000 човека преживяха за пореден път пътуване във времето, с любими на няколко поколения вечни рок класики.

Гостуването на DEEP PURPLE у нас този път се дължеше на два повода. Първият е турнето, на което тръгват едни от създателите на хард рока. То носи загадъчното име “The Long Goodbye Tour” и именно това породи редица съмнения у фенове и музикални журналисти, че след като световната обиколка приключи, PURPLE ще сложат край на дългогодишната си (през 2018-а ще се навършат 50 години от създаването на групата!) музикална кариера. Или поне на активната си концертна дейност. Това не беше потвърдено от нито един член на DEEP PURPLE.

Но не беше и отречено. Трябва все пак да си дадем сметка, че музикантите, за които говорим, далеч не са първа младост (Ian Gillan и Roger Glover са на по 71 години, а Ian Paice и Don Airey – на по 68) и финалът на лилавата приказка наистина не е далеч. А втората причина, поради която имахме удоволствието отново да посрещнем Ian Gillan и компания на родна земя, е издаването на 20-ия студиен албум на PURPLE “inFinite”, който излезе на музикалния пазар през месец април 2017 г.

Точно в 20:00 ч. на сцената в “Арена Армеец” се качиха MONSTER TRUCK. Канадската банда е избрана да открива всички концерти от европейската част на “The Long Goodbye Tour” лично от музикантите от DEEP PURPLE. В отредения им около 40-минутен сет четиримата канадци представиха на публиката композиции от двата си студийни албума (“Furiosity” от 2013-а и “Sittin’ Heavy” от 2016-а), които са изцяло в стилистиката на хард рока.

С мощен китарен звук (да се чуди човек за какво им е клавирист) и леко дрезгави вокали, момчетата от MONSTER TRUCK постигнаха това, за което бяха дошли в София, и раздвижиха прииждащата публика, която определено хареса изпълнението им и ги насърчаваше между отделните песни с аплодисменти и подвиквания. Добро впечатление направиха парчета като откриващото “Why Are You Not Rocking?”, както и “Old Train”, “Don’t Tell Me How to Live” и “The Lion”. Да, MONSTER TRUCK не могат да бъдат наречени новаторска група и онова, което представят на публиката, не е изненада за никого​, но пък енергията, която излъчват канадците, когато са на сцената, със сигурност се предава и на зрителите. Пък и публиката, дошла точно на този концерт, едва ли бе настроена за експерименти, така че можем спокойно да кажем, че изборът на MONSTER TRUCK за подгряваща банда бе съвсем удачен.

Столицата ни е едва втората спирка от “The Long Goodbye Tour” (европейската обиколка стартира в Букурещ, ден преди концерта в София) и българските рок фенове бяха едни от първите в световен мащаб, които чуха на живо композиции от новата студийна творба на DEEP PURPLE “inFinite”. Групата започна изпълнението си с първия сингъл от албума “Time for Bedlam”, а в следващите близо два часа музикантите се “разходиха” из безкрайните дебри на дългогодишното си музикално творчество. “Fireball” ни пренесе в най-силните години на групата, когато Jon Lord и Ritchie Blackmore правеха немислими за онзи времена неща на сцената.

Don Airey и Steve Morse са достойни техни заместници, оставили свой собствен почерк в записите на PURPLE от последните около две десетилетия, и очаквано за зрителите демонстрираха така характерното надсвирване между китара и клавир в почти всяка изпълнена песен. Изненади тази вечер не липсваха – “Bloodsucker”, която не бяхме слушали на живо от дебютния концерт на PURPLE в България през 1998-а, разтърси мощно “Арена Армеец”, въпреки невъзможността на Gillan да достигне онези високи тонове в песента, които с лекота е пял през 70-те години на миналия век.

Гласът му отдавна не е онова, което сме свикнали да слушаме в ранните студийни записи на групата, а и на няколко пъти в началото на концерта той си забрави текстовете, но като цяло можем да кажем, че Gillan успя да пее на едно добро ниво през по-голямата част от концерта. Може би главната причина затова бе и фактът, че турнето е едва в началото си и у легендарния вокалист все още няма натрупана умора. Steve Morse не спираше да показва брилянтните си китарни умения, но за жалост, този път не изпълни великолепния инструментал “Contact Lost”, който бе неизменна част от сетлиста на групата в последните няколко турнета. И без него обаче публиката се наслади на достатъчно висококачествени китарни сола, доукрасявани от клавирния магьосник Don Airey.

DEEP PURPLE “inFinite”

Новата студийна творба на DEEP PURPLE “inFinite” бе представена от четири композиции. От тях най-добро впечатление като че ли направи “The Surprising”, която определено пасва най-много на сегашните вокални възможности на Gillan. Тук Airey отново загатна защо музикантите от PURPLE са избрали именно него на мястото на незаменимия Lord, а инструменталната част на “Lazy”, в която взе участие дори и Gillan, свирейки на хармоника, се превърна в най-силния момент на вечерта.

Не се мина и без соло изпълнение на клавир, преляло в една от най-обичаните пърпълски песни – “Perfect Strangers”. “Space Truckin'” бе сериозно изпитание за гласовите възможности на Gillan, но Steve Morse и Don Airey го “покриваха”, когато това бе необходимо. Такива проблеми със “Smoke on the Water” нямаше, а и тук публиката помогна доста сериозно. Цялата зала крещеше неистово припева на една от най-известните рок песни, а след нейния край музикантите се скриха зад сцената за глътка въздух. Бисът започна с кавъра на Joe South “Hush” (в Букурещ преди него PURPLE изсвириха и “Highway Star”, но нас това, за жалост, не ни огря), а класиката “Black Night” бе логичният​ завършек на този концерт.

DEEP PURPLE

Дали това наистина беше последната ни среща с DEEP PURPLE в България? Времето ще покаже. Но ако това наистина е така, то няма как да не отбележим, че групата каза едно достойно “Сбогом!” на три (че и повече) поколения български фенове, които от своя страна й благодариха с аплодисментите си за (почти) половинвековното рок пътешествие. Ето и пълен сетлист на концерта на Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Don Airey и Steve Morse, състоял се в гр. София, на 14 май, 2017 г., организиран от “Moko Solution”:

MONSTER TRUCK:
01. Why Are You Nоt Rocking?
02. Old Train
03. Don’t Tell Me How to Live
04. The Enfоrcer
05. She’s a Witch
06. For the Sun
07. Sweet Mountain River
08. The Liоn
DEEP PURPLE:
01. Timе for Bеdlam (inFinite’17)
02. Fireball (Fireball’71)
03. Bloodsucker (In Rock’70)
04. Strange Kind of Woman (Fireball’71)
05. Johnny’s Band (inFinite’17)
06. Uncommоn Man (Now What?!’13)
07. The Surprising (inFinite’17)
08. Lazy (Machine Head’72)
09. Birds of Prey (inFinite’17)
10. Hell to Pаy (Now What?!’13)
— Don Airey keyboard solo
11. Perfect Strangers (Perfect Strangers’84)
12. Space Truckin’ (Machine Head’72)
13. Smoke on the Water (Machine Head’72)
Бис:
14. Hush (Joe South covеr) (Shades of Deep Purple’68)
— Roger Glоver bass solo
15. Blаck Night (’70)

Подобни публикации

Leave a Comment