31.05.2017 БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ “НИЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ”

"НИЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ"

Благотворителен концерт “НИЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ” 2017 в подкрепа на Мадарския конник

 

На 31 май някои от най-големите български звезди ще се съберат на една сцена. Обединени от благородна и значима кауза – подкрепа за Мадарския конник. Музика, танци и много настроение ще завладеят публиката в Арена Армеец, която ще се наслади на най-обичаните фолклорни, поп, рок и хип-хоп хитове.

100 каба гайди, ансамбъл „Българе“, Преслава, Десислава, Славка Калчева и Ивелина Колева ще зарадват специално любителите на народната музика. Силвия Кацарова, Теди Кацарова, D2, 100 кила, Орлин Павлов и Панайот Панайотов също ще пеят за вас и за цяла България. Всички средства, събрани от продажбата на билети за концерта, ще бъдат дарени в подкрепа на опазването и реставрацията на Мадарския конник.

Грандиозният благотворителен концерт се организира от BILLA България и е част от националната кампания „Ние обичаме България“. Целта на инициативата е подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка. Тази година ще бъде оказана финансова помощ за облагородяване на Националния историко-археологически резерват „Мадара“. Там е разположен Мадарският конник.

Кампанията „Ние обичаме България“ се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта и Столична община. Основен медиен партньор е bTV Media Group.

Билетите за благотворителния концерт в подкрепа на Мадарския конник на 31 май от 20:00 ч. в зала „Арена Армеец“ могат да бъдат закупени в мрежата на Ticketpro и в магазините на BILLA в София. Цената им е 10 лв.

За Мадарския конник

Мадарският конник е един от най-значимите български паметници. Уникалният скален релеф, изсечен между 705 и 801 г. Изобразява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина се възвисяват конник, куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Около триумфалната сцена са врязани надписи на гръцки език, свързващи я с трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг. Те поставят началото на писаната българска история.

Мадарският конник е уникален не само за България, но и за Европа. През 1979 г. обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО като културна ценност със световно значение. През 2008 г. той е определен за Глобален символ на България.

Подобни публикации

Leave a Comment