Nightwish за първи път в София: Най-великото шоу на Земята

Nightwish за първи път в София: Най-великото шоу на Земята

Nightwish са една от не прекалено многото големи метъл групи, които не бяха посещавали страната ни. Нито веднъж. Отмина времето на Таря Турунен, без да дойдат. Заместничката й Анет Олзон също не стъпи на българска земя в компанията на Туомас, Марко и компания. Но на 14 септември 2016 г. това най-сетне се случи… И беше велико!

Макар и мнението ми да не е популярно сред всички фенове на Nightwish, за мен групата в момента е в най-добрата си форма и състав, в които някога е била. С Флоор Янсен, която в момента е вероятно Кралицата на метъл жанра.

Посещението на финландските класици идва едва ли не в последния момент, тъй като групата приключи европейското си турне за 2016 г. именно с концерта в София, а през 2017 г. се очаква Туомас и компания да си вземат почивка за една година, след което да последва работа по нов албум.

Така че звездите се наредиха, датата беше ясна и с наближаване на датата очакванията и вълнението се повишаваха със скоростни темпове. Но публиката в зала “Арена Армеец” в столицата се изправи пред едно последно предизвикателство – неочаквано закъснение. Техниката на групата беше задържана на сръбската граница и това доведе закъснение от час и половина и отпадане на подгряващата група SEVI.

Но тези 90 минути отминаха бързо и точно в 22:30 всяка следа от изнервяне и нетърпение сред феновете беше заличена с първите звуци на Shudder Before the Beautiful от последния албум на Nightwish – Endless Forms Most Beautiful.

В подбора на песни бяха включени и други нови парчета, които обаче се чувстваха като класики и заслугата за това е колкото на феновете, толкова и на музикантите. За разлика от много групи, които разчитат на песни от т.нар. си “класически” албуми, Nightwish успяха да дръпнат и най-емоционалните струни на публиката с новата си музика.

Разбира се, това не означава, че не чухме творби като Nemo, Stargazers и умопомрачителната Ghost Love Score. И тук идва моментът, в който няма как да не споделя любовта си към Флоор и нейния безобразно прекрасен глас. Холандката е всичко това, което Таря и Анет бяха, и още много повече. Тя се справя отлично както с оперните партии на Турунен, така и с по-поп звученето на Олзон. Но го прави, без да ги копира, а като ги оформя със своя почерк.

А колко е красива, харизматична и отдадена на музиката и феновете си дори няма смисъл да се споменава. Богиня, която се надявам, че няма да последва съдбата на вече споменатите предишни две вокалистки, защото Янсен сякаш вече е точно на мястото си.

В крайна сметка концертът се оказа едно велико шоу, сглобено сякаш от часовникар. Часовникарят Холопайнен, който не допусна нито една грешка в представлението, което изнесе с колегите си.

И тук трябва да отбележа също, че Емпу, Марко Хиетала, Кай Хахто и Трой Донъкли далеч не бяха просто музиканти, подкрепящи вокалистката, а истински шоумени. И публиката беше напълно наясно с това, поради което го оцени подобаващо с хиляди шумни аплодисменти.

Не знам кога отново ще пеем Last Ride of the Day, Storytime, Nemo или дори по-малко известната, но изключително омагьосваща The Siren. Но ще броя дните дотогава, защото Nightwish доказаха, че са огромни и заслужаваха разпродадената “Арена Армеец”, хилядите пеещи, викащи, плачещи и усмихващи се хора и цялостната емоция, която си подарихме по време на Най-великото шоу на Земята.

Сетлист:

  1. Shudder Before the Beautiful
  2. Yours Is an Empty Hope
  3. Bless the Child
  4. Storytime
  5. My Walden
  6. Élan
  7. Weak Fantasy
  8. 7 Days to the Wolves
  9. The Siren
  10. The Poet and the Pendulum
  11. I Want My Tears Back
  12. Nemo
  13. Stargazers
  14. Sleeping Sun
  15. Ghost Love Score
  16. Last Ride of the Day
  17. The Greatest Show on Earth”

Подобни публикации

Leave a Comment