23.11.2022 Първи медал за България от световното първенство по скокове на батут за младежи

световното първенство по скокове на батут за младежи

Българските състезатели спечелиха първи медал от световното първенство по скокове на батут за младежи и девойки, което започна днес в столичната „Арена София“.

Мирела Косева и Сияна Павлова се класираха на второ място в синхронните скокове във възрастта 11-12 години. Българките изпълниха изключително чисто комбинацията си и с оценка от 42.640 точки се поздравиха със сребърното отличие. Титлата с 43.350 точки стана притежание на София Дарус/Елинор Майер (Франция).

В същата възраст при момчетата 8 десети не достигнаха на Георги Георгиев и Цветин Стоянов да се качат на почетната стълбичка. Въпреки отличното си изпълнение българите останаха на четвъртата позиция с оценка от 43.490 точки. Преди тях представителите на Азербайджан получиха за представянето си 44.300 точки. Златните медали с оценка от 45.250 точки спечели  двойката от Узбекистан – Фирдавс Ибрагимов/ Сардор Мухамадиев.

При момичетата България имаше още една двойка в призовата шестица. Микаела Христова и Преслава Пенчева записаха 4-ти резултат, но те не участваха в разпределението на медалите, заради правилото на Международната федерация по гимнастика във финалите да има само по един представител от държава.

световното първенство по скокове на батут за младежи и девойки

В олимпийската дисциплина – батут (индивидуално) в първия ден страната ни беше представена от четири момичета и едно момче във възраст 13-14 годишни. В надпреварата при девойките най-добро класиране записа Антония Тодорова, която се нареди на 13-о място от 62 стартирали състезателки. Марияна Узунова е 21-ва, Кристъл Станкова завърши на 41-ва позиция, а Радост Пеева е 53-та.

При младежите единственият ни представител  Пресиян Въндев зае 21-то място.

За съжаление България нямаше представители в другите две дисциплини – пътека и двоен минибатут. Но и без българско участие надпреварата при тях днес беше изключително оспорвана и интересна. Спортистите на САЩ, Португалия и Великобритания направиха страхотно състезание и заслужено окупираха челните места.

Официален гост на церемониите по награждаването беше трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, която сега е вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика.

Утре шампионата продължава с надпреварата във възраст 15-16 години батут (индивидуално) и синхронни скокове възраст 13-14 годишни. В индивидуалната дисциплина са заявени Кристина Стамова, Виктория Йовчева, Калоян Петров, Георги Бесарбовски, Мартин Димитров и Валентин Стоянов. В синхронни скокове за добро представяне ще разчитаме на дуетите Пресиян Въндев/Александър Вакрилов, Марияна Узунова/Кристъл Станкова и Радост Пеева/Антония Тодорова

Подобни публикации

Leave a Comment

Времето през което е активна проверката за човек е 5 минути, след като изтече трябва да презаредете CAPTCHA.