8 февруари Sofia Open 2019 – Резултати, фаворити отпаднаха от турнира

Sofia Open

Матео Беретини победи и Фернандо Вердаско

Италианецът Матео Бератини взе втори скалп на фаворит и се класира за полуфинал на Sofia Open 2019. Той победи испанеца Фернандо Вердаско с 4-6, 7-5, 6-4 за 2 часа и 22 минути и утре ще спори за място на финала с унгареца Мартон Фучович, който спечели днес без игра след отказването на Роберто Баутиста Агут.

Преди два дни Беретини отстрани в трисетов мач водача на схемата Карен Хачанов (Русия), а днес сложи край на испанското участие в турнира.

Испанецът започна по-силно. Той имаше две възможности за пробив във втория гейм. До брейк се стигна в шестата партия, в която Беретини взе само едно разиграване.

До 5-3 сервис геймовете на Вердаско вървяха лесно, но когато трябваше да затвори сета испанецът се пропука. Беретини върна пробива, но не успя да изравни геймовете след това.

В много дълга партия Фернандо пропусна 3 сетбола. По-скоро Беретини ги спаси с хубави начални удари. Но при четвъртия частта завърши след 41 минути игра при резултат 6-4 за испанеца.

Във втория сет Беретини изравни играта и Вердаско беше поставян под угроза да бъде пробит. В седмия гейм италианецът поведе с 40-0, но Фернандо успя да наниже пет поредни точки.

Все пак Матео успя да пробие. Това се случи при втората възможност в 11-ия гейм. Вердаско се ядоса и удари силно ракетата в пода. Беретини затвори сета със 7-5 след 52 минути.

Беретини придоби все по-голямо самочувствие.

Той все по често печелеше завързаните разигравания, докато Вердаско беше видимо нервен. След един нескопосан гейм за испанеца Матео проби и поведе с 3-2 в последната част.

Това се оказа достатъчно за крайната победа. В последните геймове Бератини сервираше безупречно, а Вердаско нямаше нерви да се съпротивлява. Последната точка стана с неспасяем сервис по правата. Беше отсъден аут. Беретини оспорва и спечели. Вердаско се учуди, защо мачът не продължава, но трябваше да стисне ръката на по-добрия от него днес.

22-годишният Матео Беретини може да спечели втора титла от ATP. Предишната му е от Гщаад, Швейцария, където на финала се наложи точно над Фучович.

Фернандо Вердаско беше първият, пристигнал в София. За негово съжаление той си тръгва само с титлата “Мистър Sofia Open”.

 

Гаел Монфис победи Стефанос Циципас в зрелищен четвъртфинал

Гаел Монфис успя да победи гръцката сензация Стефанос Циципас с 6-3, 7-6(5) и се класира за полуфинал на Sofia Open 2019. Французинът отново показа тенис на изключително ниво, но днес имаше напълно равностоен противник. Двамата направиха страхотни разигравания, които многократно взривяваха публиката в “Арена Армеец”.

Победителят ще играе утре във втория полуфинал с поставения под №3 в схемата Данил Медведев (Русия).

Мачът започна с много агресивна размяна. Монфис успя да стигне бързо до две точки за пробив, които бяха неутрализирани от сервиса на гърка. Въпреки това французинът успя да направи ранния брейк.

От тук нататък Монфис заложи на сервиса, като дори не се притесняваше да прави двойни грешки. Той печелеше подаванията си до 5-2. В геймовете на Циципас, Гаел участваше в някое отделно разиграване.

Деветата партия беше дълга, зрелищна и драматична. И двамата имаха своите възможности. Но в този гейм французинът беше решил да вземе предимството да сервира първи във втория сет. След 33 минути той реализира страхотен форхенд в ъгъла и първата част влезе в историята при резултат 6-3 за французина.

Дойде ред на Циципас да натисне сервиса на съперника си. Монфис излезе от ситуацията и в следващите геймове имаше серия от зрелищни и оспорвани разигравания.

Публиката подкрепяше малко повече гръцкия тенисист, но и французинът имаше не малко фенове.

При 5-4 за Монфис гъркът допусна изоставане от 0-30, защото беше загубил трите си оспорвания. В следващите разгравания Стефанос успя да се защити блестящо, парирайки мераците на французина да приключи бързо двубоя.

С подкрепата на публиката Циципас вдигна много нивото на играта си и вкара втория сет в тайбрек. В него зрелището беше пълно. Монфис показваше целия си технически арсенал, а Циципас вкара много агресия и пласираше страхотни минаващи топки.

Всичко се реши в последните две точки. Монфис беше много нападателен. Той първо пласира отлична права на линията и стигна до мачбол на собствен сервис. След това успя да притисне Циципас и да спечели със 7-5.

 

Резултати от Sofia Open 08 февруари:

Централен корт
[4] Роберто Баутиста Агут (Исп) – Мартон Фучович (Унг) служебен
Матео Беретини (Ит) – [6] Фернандо Вердаско (Исп) 4:6, 7:5, 6:4
[3] Рохан Бопана (Инд) / Дивиж Шаран (Инд) – [WC] Александър Донски (Бъл) / Александър Лазаров (Бъл) 6:3, 6:1

Мартин Клижан (Слвк) – [3] Данийл Медведев (Рус) 4:6, 1:6
[7] Гаел Монфис (Фра) – [2] Стефанос Циципас (Гър) 6:3, 7:6

Корт 1
Дживан Недунчезиян (Инд) / Пурав Раджа (Инд) – Никола Мектич (Хър) / Юрген Мелцер (AUT) 7:5, 4:6, 6:10

Подобни публикации

Leave a Comment